Cicilia Rijsdijk (EVB)
Cicilia Rijsdijk (EVB) Foto:

Winkels op zondag vanaf 10 uur open

Algemeen

BARENDRECHT – De winkels mogen in Barendrecht binnenkort op zondag vanaf 10 uur open. Nu is dat nog 12 uur.

Een voorstel om dit mogelijk te maken werd dinsdag in de gemeenteraad ingediend door EVB, VVD, PvdA en D66. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een wens van supermarkten en andere grote ondernemers. Door te kiezen voor 10 uur, openen de winkels tegelijk met de kerken.

Cicilia Rijsdijk (EVB), die het voorstel verdedigde, relativeerde de tegenstand vanuit Christelijke hoek. Zijn heeft verschillende gesprekken gevoerd. “Niet alle christenen hebben er problemen mee. Er zijn er die ’s ochtends naar de kerk gaan en ’s middags boodschappen die of een ijsje eten bij de ijssalon.” Ook heeft ze uit gesprekken met kleine ondernemers de indruk gekregen dat die niet vrezen voor omzetverlies.

Tegenstand was er van GL, SGP/CU en CDA, een minderheid in de Barendrechtse gemeenteraad. Volgens Arie Kooijman (GL) hebben vooral ‘grote beursgenoteerde bedrijven’ belang bij een uitbreiding van de koopzondag. Wat hem betreft mag de 24 uurs-economie één dag in de week worden onderbroken.

Arjan Stolk (SGP/CU) wees op het nadeel dat kleine plaatselijke ondernemers ondervinden. Dat leidt hij af uit gesprekken die hij met hen heeft gevoerd. Hij zet ook vraagtekens bij de noodzaak van het voorstel. “Supermarkten zijn 90 uur per week open. Is het echt nodig om er ten koste van de zondagochtend 92 uur van te maken?” Hij vindt het getuigen van een gebrek aan respect.

Petra de Kam (CDA) benadrukte dat de zondagochtend nu een periode van rust en bezinning is waarin mensen naar de kerk gaan, wandelen of uitslapen. Voortaan wordt dat verstoord door ‘het geratel van winkelwagentjes’.

Wethouder Dirk Vermaat (EVB) merkte op dat in Papendrecht, een met Barendrecht vergelijkbare gemeente, 70 procent van de mensen voor de koopzondag is.
Het voorstel werd aangenomen met 21 stemmen voor (EVB, PvdA, D66, VVD) en 6 stemmen tegen (GL, CDA, SGP/CU). Met de zelfde stemverhoudingen werd een amendement van EVB aangenomen, waarin werd bepaald dat de nieuwe openingstijden al in december worden ingevoerd. Burgemeester Govert Veldhuijzen beloofde zijn best te doen, maar het besluit moet nog wel eerst officieel worden gepubliceerd voordat het in werking treedt.

Advertenties uit de krant