Afbeelding

Renovatie Heinenoordtunnel (A29): afsluitingen april en mei 2023

Algemeen

BARENDRECHT  - Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De renovatie duurt tot eind 2024. De tunnel is regelmatig afgesloten. In weekenden en nachten vooral in één rijrichting. In de meivakantie, van vrijdag 28 april 22 uur tot maandag 8 mei 5 uur, is de tunnel in beide rijrichtingen dicht. 

Vermijd files, werk zoveel mogelijk thuis of reis anders. Toch de weg op? Houd dan rekening met omleidingen en extra reistijd die in de spits kan oplopen tot meer dan een uur.

Over de werkzaamheden

De tunnel wordt grondig gerenoveerd. Alle installaties en alles wat daarbij hoort wordt veranderd. Een middentunnelkanaal wordt gebouwd, beton en de waterafvoer worden gerepareerd en vervangen. Ook wordt het staal van de overgangen (zinkvoegen) tussen de tunnelelementen geconserveerd en worden de lichtroosters, ledverlichting en het asfalt vervangen.

De tunnel is afgesloten van:

Vrijdag 24 maart 22 uur tot maandag 27 maart 5 uur richting Bergen op Zoom

Vrijdag 7 april 22 uur tot dinsdag 11 april 5 uur richting Bergen op Zoom

Woensdag 12 april 22 uur tot donderdag 13 april 5 uur richting Rotterdam

Donderdag 13 april 22 uur tot vrijdag 14 april 5 uur richting Bergen op Zoom

Vrijdag 21 april 22 uur tot maandag 24 april 5 uur richting Bergen op Zoom

Vrijdag 28 april 22 uur tot maandag 8 mei 5 uur in beide rijrichtingen

Vrijdag 19 mei 22 uur tot maandag 22 mei 5 uur richting Bergen op Zoom

De actuele planning met alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel

Omleidingen voor wegverkeer

Bij afsluitingen in de rijrichting Rotterdam (van zuid naar noord) wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via de A16, A17 en A15. Lokaalverkeer van de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16 of via A29 richting zuiden, A17 en A16.

Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via de A15, A16 en A17. Lokaalverkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en N57.

Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichting tolvrij is.

Afsluiting deel fietspad kant Heinenoord 23 tot en met 28 maart

De opbouw van het gele dienstgebouw aan de kant van Heinenoord wordt gesloopt. Daarvoor is het fietspad langs het dienstgebouw afgesloten van donderdag 23 maart 07.00 uur tot dinsdag 28 maart 07.00 uur. De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel is open. Fietsers worden ter plaatse omgeleid.

Advies weggebruiker

Om de hinder te kunnen beperken treft Rijkswaterstaat maatregelen. Hinder beperken kan Rijkswaterstaat niet alleen, daar is ook de hulp van de weggebruiker voor nodig. Om de extra reistijd te kunnen beperken en lange files te voorkomen is het advies: 

Werk zoveel mogelijk thuis.

Stel uw reis uit als het kan.

Reis niet met de auto als het niet per se hoeft.

Pak de fiets voor de korte afstanden.

Reis met het OV.

Reis buiten de spits.

Reis samen.

Check de actuele verkeerssituatie voor het vertrek.

Pendelbussen in de meivakantie. Actietarief 2 euro

De buslijnen worden aangepast. Alle bussen in de Hoeksche Waard rijden frequenter naar busstation Heinenoord, daar moet er overgestapt worden op speciale pendelbussen. De bus tussen Hoeksche Waard en bijvoorbeeld Rotterdam is een beter en sneller alternatief voor de auto.

Er komen 3 pendelbussen van en naar busstation Heinenoord:

Pendel A naar en van Rotterdam Zuidplein. 

Pendel B naar en van Rotterdam Lombardijen. 

Pendel C naar en van Barendrecht station. 

In- en uitchecken kan met de betaalpas en/of OV-chipkaart. Meer informatie is te vinden op www.ovpay.nl. De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel en via 9292OV.

Gratis overtocht veerponten voor fietsers tijdens afsluitingen 

Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel voor de renovatie is de overtocht bij de volgende ponten gratis: 

Veerpont tussen Nieuw-Beijerland - Hekelingen is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Voor auto’s en voetgangers niet. Het veer vaart dagelijks van 5.30 tot 23 uur.

Veerpont Rhoonsveer is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tussen Rhoon, Oud-Beijerland, Spijkenisse en Oude Tol volgens de normale dienstregeling. Tijdens de afsluitingen van de tunnel van in de meivakantie en augustus vaart er een extra schip dat heen en weer vaart tussen Oud-Beijerland en Rhoon. Dit schip vaart zonder onderbreking tussen 6 en 20 uur.

Veerpont tussen Puttershoek en Zwijndrecht is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tijdens de afsluitingen van de tunnel in de meivakantie en augustus zonder onderbreking van 6 uur tot 20 uur.

Vanaf 11 april in beide rijrichtingen 90 kilometer per uur

Dankzij lichtroosters boven de tunnelingangen kunnen automobilisten geleidelijk wennen aan de overgang van licht naar donker. Het lichtrooster boven de buis richting Bergen op Zoom wordt in het weekend van 7 april verwijderd. Dit is al eerder gebeurd bij de buis richting Rotterdam. Vanaf dinsdag 11 april geldt dat in beide rijrichtingen de maximumsnelheid verlaagd is naar 90 kilometer per uur.

Door een lagere snelheid heeft de automobilist meer tijd om te wennen aan de overgang van het licht. In de tunnel is ook extra verlichting aangebracht om de overgang van licht naar donker minder groot te maken. 

Meer informatie

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel is te vinden op: www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Daar is ook te lezen welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en hoe files te voorkomen.

De renovatie is ook te volgen via Facebook.com/Heinenoordtunnel

Voor het internationale wegverkeer is er een website in 9 talen: www.A29roadworks.nl

Kijk voor route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl en voor de actuele verkeerssituatie op renovatieheinenoordtunnel.nl

Twitter: @Rijkswaterstaat of bel 0800 – 8002 (gratis)

Afbeelding

Advertenties uit de krant