De Maasoeverspoorweg, volgens de NVWA te vergelijken met een achtbaan.
De Maasoeverspoorweg, volgens de NVWA te vergelijken met een achtbaan.

Maasoeverspoor pas in mei weer open

Algemeen

BARENDRECHT – Het treintje van de Maasoeverspoorweg mag door nieuwe eisen van de landelijke overheid voorlopig niet rijden. Op z’n vroegst in de meivakantie rijden er weer treinen langs de Oude Maas.

Het spoor in Barendrecht wordt niet ondergraven door dassen. Het is hier de NVWA, oftewel de voedsel- en warenautoriteit, die dwars ligt. Gemeenteraadslid Roeland Bol (EVB) vroeg dinsdag aan wethouder Lennart van der Linden, of de gemeente iets voor de spoorlijn kan doen.

Bol vertelde dat de NVWA in december de Maasoever Spoorweg heeft aangeschreven. “Waarbij duidelijk werd dat dit soort treintjes voortaan onder hetzelfde regime vallen als de Python in de Efteling of de Breakdance op onze jaarlijkse kermis. Voor de kenners het gaat hier om regels die behoren tot de Europese norm 13 814.”

De vrijwilligers moeten nu alle handelingen die ze uitvoeren, zoals het remmen van de trein, vastleggen in een draaiboek. Bovendien moeten baan en materieel twee keer worden gekeurd. Op kosten van de vereniging.

Bol vroeg wethouder Lennart van der Linden of de gemeente de vereniging kan bijstaan.

“Ik schrok ook best een beetje toen ik dit las”, antwoordde wethouder Lennart van der Linden. Hij is verbaasd dat het Barendrechtse treintje onder de zelfde Attractiewet valt als een achtbaan. “Twaalf verenigingen in het land hebben hier last van”, vertelde de wethouder. Hij heeft de vereniging hulp van de gemeente aangeboden. Maar dat is voorlopig niet nodig. “Er wordt nu vooral erg veel werk verzet door de betrokkenen. Maar er is weinig waar de gemeente mee kan helpen.”

Normaal rijdt de trein vanaf Pasen, maar dat gaat zeker nier lukken. De vereniging streeft nu naar de meivakantie. “Maar dat wordt een uitdaging”, aldus de wethouder.

Advertenties uit de krant