Jochem Bakker (links) op een vliegveld in Duitsland. (foto: collectie Hans Onderwater MBE) Inzet: de omslag van het boek.
Jochem Bakker (links) op een vliegveld in Duitsland. (foto: collectie Hans Onderwater MBE) Inzet: de omslag van het boek.

Boek over vergeten vlieger Jochem Bakker

Algemeen

BARENDRECHT - Twee keer getorpedeerd worden op de Atlantische Oceaan, Spitfires vliegen bij de Britse en de Nederlandse luchtmacht en één van de eerste Nederlandse straaljagerpiloten worden. Het korte leven van Jochem Bakker heeft veel weg van een spannend jongensboek. Toch is hij bij het grote publiek vergeten. Hans Onderwater schreef een boek over de jong gestorven Barendrechter.

De in 1923 geboren Jochem Bakker ging op 16-jarige leeftijd naar zee als leerling van de zeevaartschool. Hij was vierde stuurman op de gloednieuwe tanker Pendrecht toen in 1940 de oorlog uitbrak. Tanker en bemanning kregen van de Nederlandse regering de opdracht voortaan in dienst van de Geallieerden te gaan varen.

Tanker en bemanning zouden al snel de gevolgen van de oorlog ondervinden. Op 18 december 1940 werd de tanker door een torpedo van een Duitse onderzeeboor getroffen. Het schip bleef drijven en kon terugkeren naar een Britse haven.
Op 30 mei 1941 werd het schip getorpedeerd door de U48, de succesvolste Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. De bemanning kon in drie reddingboten het schip verlaten. Pas op 22 juni werd de reddingboot met daarin Jochem Bakker opgepikt door een Amerikaans passagierschip.
Veilig aangekomen in New York kregen Bakker en de andere bemanningsleden bevel om zich te melden voor een volgende overtocht. Jochem Bakker vond twee torpederingen blijkbaar genoeg. Hij onttrok zich aan de vaarplicht en vertrok naar een oom in Detroit.

Op 20 november 1941 werd Jochem Bakker toegelaten tot de opleiding van de Royal Air Force (RAF) in Canada. Na een opleiding in Canada en Engeland kwam Bakker in december 1944 als Spitfirepiloot in dienst bij het Nederlandse 322 squadron van de RAF. Tot aan de Bevrijding vloog hij missies tegen de Duitsers. Daarbij kwam hij ook boven Barendrecht. Zijn missies waren vergelijkbaar met die van Jack Dawson Green, de Australische piloot die in Barendrecht begraven is.
Na de oorlog bleef Bakker bij de luchtmacht en deed hij dienst in Nederlands-Indië. Na het einde van de strijd in Indië, werd Bakker opgeleid tot piloot op de Gloster Metror, de eerste straaljager van de luchtmacht. Hij werd instructeur. Tijdens een lesvlucht op 2 juni 1950 kwam hij samen met een leerling om het leven toen het vliegtuig neerstortte.

Begrafenis

Jochem Bakker is op 6 juni 1950 met militaire eer begraven in Barendrecht. Om religieuze redenen wilde zijn moeder geen grafsteen toestaan. Het graf is gemarkeerd met een betonen paaltje. Het valt niet op naast de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Scheldestraat. Wellicht mede daardoor is Bakker bij de meeste Barendrechters onbekend.

Boek

In zijn boek ‘Jochem Bakker, een Barendrechtse oorlogsvlieger’ beschrijft Hans Onderwater het leven van de jonge Bakker. Het boek is voorzien van een groot aantal illustraties. Burgemeester Govert Veldhuijzen schreef een voorwoord.

Na jaren van stilte is er nu weer aandacht voor het opmerkelijke leven van Jochem Bakker. Los van dit boek is er ook een comité actief dat zich hiervoor inzet.
Hans Onderwater wijst er aan het slot van zijn boek op dat in het dossier van Bakker bij Defensie nog steeds staat dat deze in 1941 in New York is gedeserteerd. Hij zou graag zien dat deze opmerking uit het dossier wordt verwijderd ‘gelet op zijn moed en verdiensten in de jaren tot zijn dood in 1950’.

Vliegtuigen

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek vliegen er vrijdag 2 juni rond 15.45 uur drie vliegtuigen uit de tijd van Jochem Bakker laag over Barendrecht. Het zijn een Spitfire en twee Harvards.

Signeren

Hans Onderwater signeert zijn boek op zaterdag 3 juni van 14 tot 15 uur bij The Readshop Barendrecht op de Middenbaan. Het boek is daar te koop.

‘Jochem Bakker, een Barendrechtse oorlogsvlieger’ door Hans Onderwater MBE telt 112 pagina’s en is een uitgave van BAR Lokale Media. Het kost 12,50 euro en is te koop in de boekwinkel.

Advertenties uit de krant