Afbeelding
Foto:

Expositie Helmen Vol Verhalen in de bibliotheek

Algemeen

BARENDRECHT - Van donderdag 1 juni tot en met zaterdag 10 juni is de rondreizende foto-expositie Helmen Vol Verhalen te zien op twee plaatsen in Barendrecht.

De expositie is onderdeel van de activiteiten van het Veteranen Comité Barendrecht in samenhang met de viering van de Barendrechtse Veteranendag op 10 juni. Helmen Vol Verhalen is een kunstproject waarin ‘jonge’ veteranen zijn gekoppeld aan 22 kunstenaars om hun verhaal te verbeelden. De foto-expositie bestaat in totaal uit 25 panelen die zijn opgesteld in zowel bibliotheek Het Kruispunt als bibliotheek Carnisselande.

In de afgelopen veertig jaar hebben Nederlandse militairen bijgedragen in meerdere (VN-)vredesmissies. Wat hebben zij daar meegemaakt? Wat betekende de deelname voor het thuisfront? En hoe was de terugkeer in eigen land?

De persoonlijke missieverhalen van veteranen staan centraal in het kunstproject Helmen Vol Verhalen. De ervaringen van de militairen vormen de inspiratiebron voor kunstwerken van 22 kunstenaars. In een gezamenlijke missie maken kunstenaars en veteranen de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen. De militairen komen uit alle provincies van het land en representeren alle afdelingen van Defensie. Zo zijn de landmacht, de marine, de luchtmacht en de marechaussee en niet te vergeten het thuisfront in de expositie vertegenwoordigd.

Drijvende kracht
De drijvende kracht achter dit kunstproject is cultureel projectleider Amy van Son. Zij is zelf veteraan en merkte bij haar terugkeer naar de burgermaatschappij hoe belangrijk het is om je verhaal te vertellen. Delen wat je hebt meegemaakt, zorgt ervoor dat je (soms traumatische) ervaringen beter kan verwerken. Ook zorgt het voor meer begrip en erkenning in de samenleving. Met de hulp van kunstenaars worden de verhalen van veteranen zichtbaar voor iedereen. Waarbij de universele taal van kunst de brug slaat tussen de wereld van de burger en de militair. In de foto-expositie is beeldende kunst in diverse disciplines te zien: van fotografie, grafiek, tekeningen en schilderijen tot en met installaties, keramiek en sculpturen.

Meer informatie

Rondom de expositie is nog meer (beeld)materiaal beschikbaar. Deze verhalen, podcasts en documentaires zijn te vinden op www.helmenvolverhalen.nl en via de QR codes in de foto-expositie. Bij de expositie in Het Kruispunt zijn ook enkele van deze verhalen te bekijken en te beluisteren via een scherm.

De foto-expositie is gratis te bezoeken van 1 t/m 10 juni tijdens openingstijden in bibliotheek Het Kruispunt en bibliotheek Carnisselande.

Advertenties uit de krant