Els en Piet Barendregt: 'De klanten hebben er begrip voor, als je het uitlegt'.
Els en Piet Barendregt: 'De klanten hebben er begrip voor, als je het uitlegt'. Foto:

Boerderijwinkel Dorpzicht sluit de deuren

Algemeen

BARENDRECHT – Els en Piet Barendregt stoppen met hun boerderijwinkel Dorpzicht. Op zaterdag 30 september gaan de deuren na een feestelijk afscheid definitief dicht.

Met het sluiten komt er een einde aan een eeuw bedrijvigheid in en om de boerderij aan de Dorpsstraat. “De boerderij is bijna honderd jaar in de familie”, vertelt Piet Barendregt. “Mijn vader en ik zijn hier geboren.”

De winkel heeft 22 jaar bestaan. Aanvankelijk was dat naast het werk dat Piet op het land in de Zuidpolder deed. “Tot negen jaar geleden heb ik geboerd. Op het laatst verbouwde ik uien, aardappelen en graan. Mijn laatste stukken grond lagen bij de Ziedewijdsekade. Toen daar natuurgebied de Zuidpolder werd aangelegd, was ik in één keer alles kwijt.”

Uit onvrede met de lage prijzen die hij van de handel voor zijn producten kreeg, begon Piet Barendregt zo’n 25 jaar geleden zelf direct aan de klant te verkopen. “In die tijd kreeg ik 6 cent voor een kilo aardappels. In de winkel lagen ze dan voor 40 cent. Ik heb toen een bord langs de weg gezet: ‘aardappelen te koop’. De aardappelen waren in zakjes gesorteerd en er stond een bakje bij voor het geld. Het verwonderde ons dat er zo veel mensen op af kwamen.”

Na twee seizoenen geïmproviseerde verkoop besloten Els en Piet om een professionele winkel in te richten. Het assortiment werd in de loop van de jaren uitgebreid met streekproducten, zoals biologisch vlees uit Delfgauw en bakmeel uit Rotterdam. De winkel trok veel klanten uit het centrum van Barendrecht, maar ook uit omliggende gemeenten.

Boerderijwinkel Dorpzicht is een begrip in het centrum van het dorp. Maar toch gaan Els en Piet ermee stoppen. “Ik hoop eind dit jaar 65 te worden, Els is twee jaar jonger. En we hebben geen opvolging”, legt Piet uit. Hij doet het verhaal in de huiskamer van de boerderij, terwijl Els achter de toonbank staat.

De vijf kinderen hebben geen behoefte om de winkel over te nemen. “Ze voelden de beperkingen van het ondernemerschap als je op vaste tijden werkt. Op een mooie zaterdag gingen we wel naar het strand, maar pas om 16 uur. Dan ben je om 17 uur op het strand van Ouddorp.”

De vaste klanten zijn inmiddels ingelicht over het sluiten van de winkel. “Ze hebben er begrip voor, als je het uitlegt”, merkt Piet.

De komende maanden gaat het werk nog gedeeltelijk door. Want tot 1 januari levert de winkel alleen nog fruit aan instellingen en bedrijven. En worden er fruitmanden gemaakt voor verschillende kerken. Ook verzorgen zij nog tot einde dit jaar, zoals vele jaren hebben gedaan in opdracht van de gemeente Barendrecht, een fruitmand voor de jarigen vanaf 90 jaar. Dit is uniek in Nederland. 

Daarna komt er meer vrije tijd. Els en Piet willen graag het Pieterpad lopen. En Piet gaat de boerderij weer eens goed in de verf zetten.

De kinderen hebben de vaste klanten uitgenodigd om op zaterdag 30 september om 15 uur aanwezig te zijn als de winkeldeur definitief wordt gesloten. Inloop vanaf 14.30 uur.

Advertenties uit de krant