Wethouder Miranda de Hoop en huisarts Roland van Gent.
Wethouder Miranda de Hoop en huisarts Roland van Gent. Foto:

Bewust Barendrecht: ‘Niet met het vingertje gaan wijzen’

Algemeen

BARENDRECHT – De Bewust Barendrecht markt op donderdag 21 september moet Barendrechters stimuleren om in beweging te komen voor een betere gezondheid. Wethouder Miranda de Hoop en huisarts Roland van Gent vertellen dat het hard nodig is dat mensen zich meer bewust worden van hun gezondheid.

“51 procent van onze Barendrechtse inwoners heeft overgewicht. Dat is heel veel”, zegt de wethouder. Huisarts Van Gent herkent dat beeld. “Als huisartsen doen wij enorm ons best om over gezondheid te praten en te adviseren. Toch zie je een deel dat regelmatig terugkomt en waarbij je niet veel veranderingen ziet.”

“We hebben assistentes speciaal opgeleid om mensen met risicofactoren, die roken en overgewicht hebben, om die te helpen. Toch lukt het ons niet om die mensen letterlijk in beweging te krijgen.” Dat is voor Roland van Gent de aanleiding om mee te werken aan deze markt. “Hoe mooi zou het zijn, die groep ervan bewust te laten worden wat je er als mens zelf aan kan doen. En met name kinderen, want daar begint het mee.”

‘Iedereen moet bewust mee kunnen doen’, is het motto van de markt. “Iedereen kan iets doen aan zijn gezondheid of leefstijl. Dat lukt niet altijd alleen, maar daar hebben we elkaar bij nodig. En voor iedereen gaat dat op een andere manier”, vertelt wethouder Miranda de Hoop.

Kleine beurs

Ook voor mensen met een kleine beurs zijn er tips, legt de wethouder uit. “Gezond eten hoeft niet altijd duur te zijn. Er zijn verschillende standjes met ideeën om met een kleine beurs een gezonde maaltijd te kunnen maken.”

Roland van Gent is twintig jaar huisarts in Carnisselande. Wat is er in die tijd veranderd? “Ik geloof dat het gewicht bij de autochtone mensen een beetje stabiel blijft. Je ziet wel dat de allochtone groep, en zeker de kinderen, wel zwaarder wordt. Dat is een probleem. Maar we blijven te zwaar met z’n allen.”

Motiveren

De huisarts vindt het lastig om mensen tot een gedragsverandering te bewegen. “Om mensen erop aan te spreken om hun kinderen te motiveren, dat is lastig. Van de week liep ik naar buiten en daar zaten vijf jongeren, onder de zestien, alle vijf met een sigaret in hun hand.”

Hij hoopt dat mensen de voordelen gaan zien van een gezonde leefstijl. “Je voelt je beter. Ik denk dat dat een stuk winst is wat we over kunnen brengen aan mensen. Dat spreekt misschien meer aan dan ‘andere krijgt u over twintig jaar suikerziekte’. Dat begrijpen mensen niet helemaal.”

Maar de juiste toon vinden blijft moeilijk, beseft de huisarts. “Je moet oppassen dat je niet met het vingertje gaat wijzen en mensen zegt wat ze moeten doen. Dat is wel een spanningsveld.”

Markt

De markt Bewust Barendrecht is een onderdeel van de gelijknamige campagne. De markt wordt op donderdag 21 september gehouden van 16 tot 20 uur in de aula van Portus Groene Hart.

Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via bewustbarendrecht@barendrecht.nl. Kijk voor meer informatie op www.barendrecht.nl/bewust-barendrecht.

(De wethouder en de huisarts werden geïnterviewd in het programma Met Gorter aan Tafel van Exxact Barendrecht.)

Advertenties uit de krant