Afbeelding
Foto:

Anne-Marie staat bij haar school bekent als ‘De juf van de schoonmaak’

Algemeen

BARENDRECHT - Anne-Marie Dorenbos (56) woont sinds een paar jaar in Barendrecht en staat voor de klas in het Basisonderwijs. Ze is al bijna twintig jaar een actieve zwerfvuilraper.  

Toen ze nog in Rotterdam woonde was de zondagochtend haar favoriete ‘zwerfvuilraapmoment’. Op haar school is ze ‘De juf van de schoonmaak’, en neemt ze geregeld met haar klas het plein onderhanden, de leerlingen vinden dit heerlijk om te doen. Anne-Marie heeft altijd een zak bij zich als ze haar hond uitlaat en haalt met de knijpstok het drijfvuil uit de sloten. Door het plaatsen van foto’s op de lokale app Nextdoor krijgt ze positieve reacties, en ontmoette ze iemand waarmee ze af en toe samen loopt onder het motto ‘Niet ergeren, gewoon doen’. 

Anne-Marie is blij met haar gemeente die gratis opruimmaterialen beschikbaar stelt en volle zakken vlot ophaalt na een melding. Als ze zaken vindt die mensen niet op straat horen te gooien, zoals volle luiers vanuit een auto, dan reageert ze daar een beetje laconiek op met humor, foto en tekst op Nextdoor. Boos worden helpt toch niet, vindt Anne-Marie.  

Ze merkt dat statiegeld werkt, ze vindt minder flesjes en blikjes. Al wenst ze voor een nóg beter resultaat, een verhoging van 0,25 euro statiegeld per blikje/flesje. Ook zou ze het een enorme opsteker vinden als McDonald’s per leeggegeten, ingeleverde zak met bakjes 1 euro statiegeld zou gaan regelen.  

Sinds kort gebruikt Anne-Marie de app HelemaalGroen. Deze app is haar aanbevolen door Barendrechter Peter Dubbeldam, die ze al rapend tegenkwam. HelemaalGroen is een app die de afgelegen routes vastlegt. Zo kan iedereen hun eigen route zien, de route van deelnemers uit hun omgeving en uit de rest van het land. Petter Dubbeldam heeft van de 862 geregistreerde schoongemaakte kilometers in zijn gemeente, 600 kilometer gelopen. 

Gemeente Barendrecht telt nu 25 deelnemers bij HelemaalGroen, meer informatie over de app via www.helemaalgroen.nl 

Advertenties uit de krant