Deelscooter van Go Sharing, midden op de stoep geparkeerd. (archieffoto)
Deelscooter van Go Sharing, midden op de stoep geparkeerd. (archieffoto) Foto:

Gele kaart voor Go Sharing

Algemeen

BARENDRECHT – Go Sharing, dat in Barendrecht deeltweewielers aanbiedt, heeft van de gemeente een waarschuwing gekregen. Na een tweede waarschuwing kan de gemeente de verginning intrekken.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Dirk Vermaat dat Go Sharing niet voldoet aan een aantal voorschriften die in de vergunning staan. Zo houdt het bedrijf zich niet aan de bepaling dat er maximaal 40 deelbromfietsen in de openbare ruimte in Barendrecht mogen zijn. Andere afspraken waar Go Sharing zich niet aan houdt zijn: de voertuigen mogen geen gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid, ze mogen geen hinder veroorzaken voor het woon- en leefklimaat, ze mogen niet langer dan 48 uur stilstaan in de openbare ruimte, ze moeten minstens eens per 48 uur worden gecontroleerd en ‘Foutief geparkeerde voertuigen worden binnen 24 na melding verplaatst’.

De brief met de waarschuwing is verstuurd op 5 februari. Go Sharing heeft 14 dagen de tijd om te voldoen aan de voorschriften in de vergunning. “Mocht de situatie niet verbeteren, volgt er een tweede waarschuwing. Daarna volgt mogelijk intrekking van de vergunning”, stelt de wethouder.

Digitale hubs

De gemeente wil met Go Sharing afspraken maken over ‘digitale hubs’. Dat zijn de gebieden in Barendrecht waar de deeltweewielers geparkeerd mogen worden. Bij maatschappelijke voorzieningen moeten die aansluiten bij fietsenstallingen.

“In de woonwijken is het plan om aan de rand van de wijk een aantal hubs te creëren waar de deeltweewielers geparkeerd mogen worden. Deze locaties worden bewust gekozen, op basis van voldoende openbare ruimte om te voorkomen dat overlast ontstaat. Deze digitale hubs worden de komende weken, samen met GO Sharing, bepaald en gerealiseerd”, schrijft wethouder Vermaat.

De gemeente wil verder dat Go Sharing haar voertuigen vaker controleert. “Op die manier kunnen de gebruikers van de deeltweewielers beter gecontroleerd en aangesproken worden op hun (parkeer)gedrag.” Er wordt ook informatie opgevraagd bij het bedrijf over de klachten en meldingen die daar binnenkomen.

Asociaal

Door de maatregelen en de digitale hubs zal niet alle overlast verdwijnen, stelt wethouder Vermaat. “Sommige excessen zijn niet te voorkomen. Hierin speelt het gedrag van zowel de gebruiker als niet-gebruiker een belangrijke rol. Het vernielen van deeltweewielers en het tegenkomen van voertuigonderdelen in de openbare ruimte is geen fout van GO Sharing of de klanten van GO Sharing. Dit ligt aan asociaal gedrag.”

Advertenties uit de krant