Marc Terlouw in zijn nieuwe werkplaats.
Marc Terlouw in zijn nieuwe werkplaats. Foto:

Fietsenmaker Marc Terlouw opent grotere werkplaats

Algemeen

BARENDRECHT – Iets meer dan een jaar geleden keerde Marc Terlouw met De Fietsen van Barendrecht terug naar zijn oude vak: fietsenmaker. Afgelopen week opende hij een grotere werkplaats.

De nieuwe vestiging van De Fietsen van Barendrecht is te vinden aan de 2e Barendrechtseweg 308b, vlakbij de eerste werkplaats. “Dit is een groter pand. Alle fietsen kunnen nu binnen staan”, legt Marc uit. De beslissing om weer fietsen te gaan repareren heeft goed uitgewerkt, vertelt hij. “Het is precies wat ik hoopte. En eigenlijk nog leuker.”

Steeds meer mensen weten de werkplaats aan de 2e Barendrechtseweg te vinden. Het zijn vaak scholieren en mensen die de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. In dit winterseizoen sleutelt Marc ook veel aan racefietsen, die klaargemaakt worden voor het nieuwe seizoen.

“Het komt voor dat ik hier werk aan een racefiets van 10.000 euro, een studentenfiets van 50 euro en vervolgens aan een elektrische fiets. En dat allemaal binnen twee uur”, zegt hij lachend. “Ik vervang nu de banden van een elektrische step. Een rollator repareer ik soms ook en pas heb ik nog de verlichting van een scootmobiel gemaakt.”

Mensen komen in de werkplaats met hele verschillende vragen. Dat kan gaan om een lekke band of om assistentie bij ingewikkelde problemen. “Veel racefietsers doen zelf het onderhoud. Dat vind ik heel goed. Voor lastige dingen stappen ze dan hier binnen.”

Met zijn 15 jaar ervaring kan Marc Terlouw ‘nagenoeg alles’ repareren. Tegenwoordig bestaat meer dan de helft van de fietsen in zijn werkplaats uit elektrische exemplaren. Daar heeft hij cursussen voor gevolgd. “Want je kunt als fietsenmaker niet stilzitten. Je moet je regelmatig laten bijscholen.”

“De elektrische fiets voegt iets toe aan het vak van fietsenmaker”, is Marcs ervaring. Tegenwoordig is het normaal om een fiets met een draadje aan een computer te hangen om de apparatuur uit te lezen. Desgewenst kan de klant zelfs een rapport meekrijgen waarop te zien is hoe vaak hij met een bepaalde ondersteuning heeft gereden.

Marc Terlouw is voor steeds meer mensen een vraagbaak op fietsengebied. “Ik wil de smid van vroeger zijn”, zo omschrijft hij zijn rol. Hij blijft zich concentreren op reparaties. Wie een nieuwe fiets wil kopen, verwijst hij naar zijn collega’s van De Fietsen van Ambacht. Aflevering en onderhoud gebeuren dan gewoon aan de 2e Barendrechtseweg.

De Fietsen van Barendrecht
2e Barendrechtse weg 308B
Telefoon: 0180-471951
E-mail: barendrecht@defietsenvan.nl
Website: www.defietsenvan.nl 

Advertenties uit de krant