Jongerenwerk, politie en toezichthouder doen mee met The Hunt.
Jongerenwerk, politie en toezichthouder doen mee met The Hunt. Foto:

The Hunt: tweede editie wordt nog groter

Algemeen

BARENDRECHT – Tientallen jongeren op de vlucht voor de politie. Dat trok een jaar geleden de aandacht in de wijk Vrouwenpolder. Het bleek gelukkig om een spel te gaat: The Hunt. Binnenkort is de tweede editie

Wijkagent Jochim van Tilburg en jongerenweker Steven Schaap zijn betrokken bij de voorbereidingen van het spel.
“Het is een leuke manier om in contact te komen met de jeugd van Barendrecht”, zegt de wijkagent. “Je kunt zo samen een leuk spel spelen en elkaar beter leren kennen. Als je elkaar dan later weer treft herken je elkaar vaak van The Hunt.”
Ook voor het jongerenwerk zorgt The Hunt voor meer bekendheid met jongeren, heeft Steven gemerkt. “Als collega’s later op een school jongeren spreken, dan is het makkelijker om met elkaar in gesprek te gaan.”
Het is ook goed voor de samenwerking met het jongerenwerk en de toezichthouders. “Als je ziet wat we samen hebben opgezet, dan ben ik daar nog steeds trots op”, zegt de wijkagent.

Bewust is gekozen voor de leeftijdsgroep van 12 tot en met 17 jaar, legt Jochim van Tilburg uit. “Dat is de jeugd die we het meest aantreffen op straat.” Bovendien zijn ze wel in voor een spel.

De belangstelling voor de eerste editie van The Hunt noemen Jochim en Steven ‘extreem’. “We hadden vorig jaar eerst vijftig plekken voor deelnemers. Dat hebben we verhoogd naar zestig. The Hunt was toen binnen een minuut volgeboekt. We hadden tweehonderd jongeren op de wachtlijst. En boze ouders die dachten dat het niet eerlijk was gegaan”, zegt Steven Schaap.

Van de deelnemers wisten er vorig jaar vijf uit handen van de politie te blijven. Eén liep een nat pak op, omdat hij op zijn vlucht in een sloot terechtkwam.

Politie

Vorig jaar deden veel politiemensen mee aan het spel. Daaronder veel aspirant-agenten (in opleiding) en mensen die in hun vrije tijd meespeelden.
“Het was een hele warme dag en er werd op voorhand al veel gepuft”, herinnert Jochim van Tilburg zich. “Het was de bedoeling om groepjes regelmatig rust te gunnen. Maar iedereen zat zo in het spel, dat ze maar door bleven gaan. Ze kwamen afgemat weer terug.” De wijkagent is al gebeld door veel collega’s die weer mee willen doen.

Belangstelling

The Hunt was al in een paar gemeenten uitgevoerd, maar kleinschaliger. In Barendrecht werd de organisatie professioneel aangepakt, compleet met een gelikte video en foto’s. “Het is best wel een groot evenement geworden”, constateert Steven Schaap.
Andere gemeenten willen de Barendrechtse opzet van The Hunt graag kopiëren. Jochim van Tilburg is benaderd door verschillende politieteams uit andere regio’s. Steven Schaap kreeg vragen van jongerenwerkers uit onder meer Bloemendaal, Pijnacker-Nootdorp, Gorinchem, Sliedrecht en Papendrecht. Desgevraagd kunnen ze het draaiboek van Barendrecht krijgen om daarmee hun eigen Hunt te organiseren.

Aanmelden

De tweede editie van The Hunt vindt plaats op vrijdag 7 juni. Burgemeester Schneider geeft het startsein. Het spel wordt gespeeld in een iets groter gebied dan de vorige keer: Campus Lagewei, Vrouwenpolder en de Paulinapolder tot aan het industrieterrein. Daardoor kunnen er 150 jongeren meedoen. Er is ook meer politie om op de jongeren te ‘jagen’. Voor de eerste vijf deelnemers die ‘safe’ terugkomen, is er een prijs.

The Hunt begint vrijdag 7 juni om 17.30 uur. Meedoen is gratis voor jongeren van 12 tot en met17 jaar. Inschrijven is verplicht en kan op maandag 13 mei vanaf 16 uur op www.jongerenwerkbarendrecht.nl/thehunt. Vol is vol.

Advertenties uit de krant