Burgemeester Ronald Schneider legt de eerste krans.
Burgemeester Ronald Schneider legt de eerste krans. Foto:
FOTO

Dodenherdenking in Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT - Op zaterdag 4 mei vond de Nationale Herdenking van de gevallenen plaats, tevens werden de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna herdacht. Rond 20 uur vond een herdenking plaats op het Doormanplein.

Monumenten
In de ochtend bracht burgemeester Ronald Schneider en leden van de Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht een bezoek aan de verschillende Barendrechtse monumenten en de begraafplaats. Op deze plaatsen werden bloemen gelegd. Het tijdschema is bij benadering:

10 uur NS Station Barendrecht, gedenkplaquette op perron .
10.20 uur Gedenkplaat Smitshoek aan de Bakkersdijk
10.40 uur Monument bij de voormalige Barendrechtse brug
11 uur Oorlogsgraven op de begraafplaats Scheldestraat
11.30 uur Anne Frank boom, hoek Maasstraat

Bijeenkomst
In de avond werd de herdenking op het Doormanplein voorafgegaan door een openbare bijeenkomst in de Dorpskerk. Deze begon om 19 uur.

Aan de herdenking werd meegewerkt door burgemeester Ronald Schneider, Jan van Belzen, beschermheer van de Stichting 4 mei, die als spreker optrad en Ninette Neuteboom, zij droeg een gedicht voor. Net als een leerling van groep 8 van de Rehobothschool. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Benjamin en Mischa Cok, het orgel werd bespeeld door Thea Verhagen.

Stilte
De herdenking vervolgde op het Doormanplein met medewerking van het Veteranen-comité Barendrecht, de drie Barendrechtse scoutinggroepen, Harmonievereniging Barendrecht en een trompettist van de harmonievereniging.

Om 20 uur werd er twee minuten stilte in acht genomen waarna er kransen en bloemen werden gelegd bij het monument voor de Dorpskerk. Bij de herdenking waren vertegenwoordigers van de Australische ambassade aanwezig, Wethouders, raadsleden en nabestaanden van hen van wie de naam op de monumenten vermeld staan.

Vlag
Richting het einde van de herdenking liet een man de Palestina vlag zien. Ook legde hij bloemen neer met een tekst erbij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Leerlingen van de Rehobothschool leggen bloemen neer.
Richting het einde van de herdenking liet een man de Palestina vlag zien.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant