Afbeelding

Sihem: abnormaal

Column Column

Wat betekent abnormaal eigenlijk voor ons? Meestal is iets abnormaal voor ons als wij het niet gewend zijn. Vaak is het niet wettelijk strafbaar. Maar het kan jou een raar gevoel geven, blij maken of juist verbazen. Ik zal voor het gemak wat voorbeelden geven;

Volwassenen die hun haar een ‘’abnormale’’ kleur verven. Paars, groen of zelfs blauw. Het kan tegenwoordig allemaal.
Of iemand die wel 10 katten heeft, terwijl jij dat nooit zou doen.
Of die ene persoon die altijd hardop zingt als die buiten loopt

Ik dacht altijd dat ik abnormaal was, vanwege mijn autisme. Voor mij houdt dat in dat ik sneller overprikkeld kan raken dan andere mensen die geen autisme hebben. Of dat ik als ik in het weekend op zaterdag al een hele volle dag had gehad ik op zondag beter niet kon afspreken met vrienden. Ik moest hierom leren plannen, wat ik niet wilde, want ‘niemand heeft een planning op papier!’. (blijkt trouwens heel handig, zo`n planning)

Nog een voorbeeld: ik ben heel goed in vrienden maken. Maar die vriendschappen onderhouden is voor mij een hele klus. Dit zal dan ook een hoop stress veroorzaken in mijn hoofd. Ikzelf vond dit altijd ontzettend ‘’abnormaal’, want ‘wie krijgt er nou stress van vrienden maken?!’. Tot ik erachter kwam dat het veel beter voor mij was om een paar èchte vrienden te hebben, dan een hele hoop vrienden en daarbij een hoop stress.

Hoe dan ook, mijn punt is; wat voor de een heel ‘normaal’ kan zijn, is voor de ander juist weer heel ’abnormaal’. Ik vind dat wij elkaar als mensheid meer moeten accepteren. Elkaar de ruimte geven onszelf te kunnen zijn. ‘Normaal’ of ‘abnormaal’, uiteindelijk is iedereen ook maar een mens van vlees en bloed, en hoe gek het ook klinkt, met gevoelens.

Advertenties uit de krant