Afbeelding

Willemijn: vervolgstudie

Column Column

Nu dat ik in mijn examenjaar zit moet ik mij gaan inschrijven voor mijn vervolgstudie. Ik heb altijd al kunstenaar willen worden, al vanaf kinds af aan. Dus ik heb me ingeschreven bij meerdere kunstacademies. Ook bij het Rietveld. 

Het aanmeldingsproces is overal ongeveer hetzelfde. Je meld je aan via studielink, dan krijg je een mail van de kunstacademie die vertelt wat je moet doen. Daarin staat dan meestal dat je je portfolio, je motivatiebrief, en je CV moet opsturen. En soms moet je ook nog een thuisopdracht doen. Daarbij hebben ze allemaal de deadline van 1 mei, zoals elke andere studie. Als ze je goed genoeg vinden dan ben je door de eerste ronde heen en dan nodigen ze je uit voor een gesprek. Als je daar doorheen komt dan ben je toegelaten. Simpel genoeg toch?

Nee, niet bij het Rietveld. Zij hebben besloten dat het anders moet. Bij hun moet je eerst een gesprek aanvragen, en in dat gesprek moet je dan je portfolio presenteren in een half uur. Aan het eind van dat gesprek krijg je dan te horen of je door bent naar de volgende ronde. En in de volgende ronde moet je dan een toelatingsexamen maken.

Het is echter al een wonder als je überhaupt een afspraak weet te krijgen. De gesprekken lopen van november tot februari. Ik kwam daar pas achter in het midden van januari, want wie begint er nou in november te kijken naar studies. Om een afspraak te maken is er een formulier waar zogenaamd elke week nieuwe data aan worden toegevoegd om je op in te schrijven. Je weet echter niet wanneer die nieuwe slots worden toegevoegd, op vrijdag, zaterdag, zondag? Om middernacht, zes uur ‘s avonds, tien uur ‘s ochtends, geen idee! En dat zou je maar al te graag willen weten want ze zijn meteen volgeboekt. Of je binnenkomt is dus een kwestie van geluk.

Om mijn kansen te verhogen keek ik de eerste week elke dag of er nieuwe data waren toegevoegd, in de hoop om erachter te komen wanneer ze de data toevoegen zodat ik de volgende week klaar kon staan. Leuk genoeg werden die week helemaal geen nieuwe data toegevoegd. De volgende week wel, maar was ik te laat.
De week daarna besloot ik op zondag om op te blijven tot middernacht, alles om zo’n afspraak te bemachtigen. Ik was weer te laat, en inmiddels erg boos. Het was alsof ik tickets probeerde te kopen voor een of ander popconcert, maar dan erger. Want zelfs popmuzikanten hebben genoeg respect tegenover hun fans om ze te vertellen wanneer precies de tickets online staan.

Uiteindelijk had ik geluk en heb ik een afspraak kunnen maken. Ik had nu een kans om binnen te komen op de academie. Maar dat toelating afhankelijk is van puur geluk is belachelijk. Rietveld kan bestaan door de studenten, niet andersom. Het is mij echter inmiddels duidelijk dat zij dat niet zo zien.

Advertenties uit de krant