Afbeelding

Sihem: moeilijke keuzes

Column Column

Ik heb al veel bijbaantjes gehad. Ik vind het leuk om te werken, om bezig te zijn en zo mijn geld te verdienen. Dit doe ik nu al een paar jaar. Maar vaak heb ik hetzelfde probleem, waardoor ik steeds op zoek moet naar een nieuwe baan. Ik heb, zoals ik eerder al verteld heb, autisme. Hier schaam ik mij niet voor, en ik kan er nu al veel beter mee om gaan dan eerder. Maar zoals ik eerder ook had geschreven, niet iedereen weet wat het is, hoe hun kunnen helpen en hoe ermee om te gaan.

Als ik een nieuwe baan heb vertel ik het vaak aan het begin al, zodat ik kan aangeven waar ik extra hulp bij nodig heb, zoals bijvoorbeeld duidelijkheid. Vooral als het druk is. Maar vaak als ik vertel dat ik autisme heb beginnen mensen al snel over dat ik vast heel opgeruimd ben, of dan kijken ze even raar, zo snel dat ik het niet op hoor te merken. Maar ik heb autisme, en merk altijd alles op. 

Soms moest mijn moeder zelfs even langsgaan, gewoon om te vertellen dat het helemaal niet zo ingewikkeld is en waar ik gewoon iets meer hulp bij nodig heb. Dat werkte soms, maar in de meeste gevallen niet. Wat jammer was, want ik wilde daar echt graag werken. Soms zeiden ze dat ze er bekend mee waren. Maar dan zeiden ze dat ze heel veel films of series hadden gezien met een personage met autisme. Wat natuurlijk anders is dan mijn autisme.

Nu heb ik dus een nieuwe baan, waar ik heel blij mee ben. Maar ik heb het nog niet verteld. Ik ben namelijk bang dat dit weer zal gebeuren. En ik weer binnen een half jaar weg moet omdat ze mijn contract niet willen verlengen. Ik heb voor nu alleen verteld dat ik duidelijkheid nodig heb, want dat klinkt veel makkelijker dan het grote woord autisme.

Advertenties uit de krant