Afbeelding

Humor en spanning in de boeken van Arie Visser

Algemeen

BARENDRECHT – Vorig jaar, eind november, bracht de Barendrechtse schrijver Arie Visser maar liefst drie boeken tegelijk uit. ,,Ik wilde ze tegelijk uitgeven omdat het dan meer zou opvallen", vertelt Arie. Opvallen deed het zeker. Hij schrijft niet alleen boeken, ook scripts voor films. Hoog tijd om eens praatje met Visser te maken.

,,Ik ben jarenlang copywriter geweest", vertelt hij. ,,Ik schreef onder andere afleveringen voor de BNN serie Sprint. Maar dat liep niet hoe het moest lopen. Omdat ik zo snel werkte – ik schreef drie afleveringen in zes weken - wilden ze me minder betalen dan andere copywriters. Een vreemde gang van zaken." Tegenwoordig leeft de auteur van zijn uitzendbureau voor de logistiek. Daarnaast schrijft hij. ,,Ik sta iedere morgen rond vijf uur op en ga meteen aan het werk. Ik schrijf tot een uur of negen en ga daarna met het uitzendbureau aan de slag."

Arie zijn droom is dat zijn verhalen via het witte doek worden verteld. Zijn script 'Strak & Dwars' werd heel positief beoordeeld door filmmakers, maar het lukte niet om genoeg budget voor de film bij elkaar te krijgen. ,,Ik besloot er een boek van te maken, want als het een boekverfilming is, staat er subsidie tegenover." Arie is enthousiast en dat blijkt wel aan de manier hoe hij erover praat. Hij heeft goede hoop dat het nu dan toch gaat gebeuren. Inmiddels is hij bezig met deel twee van 'Strak & Dwars'. Achter zijn bureau hangen misschien wel vijftig post-its en briefjes met krabbels. ,,Al mijn aantekeningen", legt hij uit. ,,Ik verwacht over anderhalf jaar klaar te zijn met dit deel."

De boeken van Arie Visser vallen onder het oplichtingsgenre. ,,Het zijn verhalen waarbij de lezer sympathie krijgt voor de oplichters. In ieder boek komen vier tot vijf hilarische situaties voor. Humor en spanning. Het zijn alle drie losse delen. Wel is er bijvoorbeeld in het eerste deel een bijpersoon die in het tweede deel de hoofdpersoon is. Voor mij is het ook een vereiste dat het boek leest als een volwaardige bioscoopfilm. De personages zijn vaak gebaseerd op meerdere personen die Arie zelf kent. Alleen al door het lezen van de achterkant van het boek, begrijpen we de humor. Een analfabetische, blowende Antiliaan met blond kroeshaar en een projectontwikkelaar die zijn gehaktballen en bier heeft vervangen door steaks en whiskey.

,,Mijn broer en buurman zijn mensen die nooit lezen, kochten mijn boeken uit beleefdheid, maar binnen drie weken hadden beide mannen ze gelezen en waren enthousiast. Mooi toch!"

De vriendin van Visser is een Deense. Daarom vertoeft hij één week per maand in Denemarken. Daarnaast zit hij rond de jaarwisseling voor een week of zes in Portugal. ,,Ik schrijf ook op die plekken. Heerlijk vind ik dat. En het kan allemaal. Jammer alleen dat mijn vriendin mijn boeken niet kan lezen, daar moeten we nog eens wat op verzinnen."

De boeken van Arie Visser zijn te verkrijgen bij The Readshop en Primera aan de Middenbaan en bij Bruna in Carnisse Veste. Ze kosten 19,95 euro per stuk, maar koopt men ze alle drie dan is de prijs 50 euro.

Advertenties uit de krant