(foto: Stichting Lezen en Schrijven)
(foto: Stichting Lezen en Schrijven) Foto: MARC BLOMMAERT

Week van Lezen en Schrijven

Algemeen

BARENDRECHT - Van maandag 7 tot en met zondag 13 september vindt de Week van Lezen en Schrijven plaats. Tijdens deze week vraagt Stichting Lezen en Schrijven samen met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

“Dit onderwerp is ook in Barendrecht belangrijk” vertelt netwerkcoördinator Basisvaardigheden Suzanne Vonk. Volgens onderzoek heeft zo’n 13 procent van de Barendrechters niet voldoende vaardigheden om in de huidige maatschappij mee te doen, dat zijn zo’n 5.500 tot 6.500 inwoners van 16 jaar en ouder. Dit zijn niet alleen nieuwkomers, maar ook mensen die in Nederland geboren zijn. “Het gaat vaak om dagelijkse zaken zoals het schrijven van mails en brieven, het lezen van een bijsluiter, een kind helpen met huiswerk, het volgen van een verplichte bedrijfscursus en het online contact hebben met werk, instanties en familie en vrienden. Zeker in deze corona-tijd moet opeens veel digitaal. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk en vanzelfsprekend”.

Aanbod in Barendrecht

Er wordt in Barendrecht al veel gedaan. Er zijn cursussen via taalscholen, taalcoaches bij Kijk op Welzijn en Vluchtelingenwerk, Taalcafés en digitale workshops en cursussen bij de Bibliotheek AanZet. Vanuit Kleurrijk en Hart voor Barendrecht zijn individuele vrijwilligers actief. De Vraagwijzer kan helpen bij bijvoorbeeld het begrijpen en invullen van formulieren. En sinds kort is er bij de bibliotheek een Taalpunt waar iedereen terecht kan voor vragen op het gebied van taal, reken- en digitale vaardigheden.

Maand in plaats van week

In Barendrecht zal van 7 september tot 9 oktober aandacht zijn voor het onderwerp. “Verschillende organisaties organiseren in deze periode activiteiten. Er zijn Webinars voor gemeente ambtenaren voor het herkennen van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, een speciale bijeenkomst voor alle taalvrijwilligers in Barendrecht en de bibliotheek AanZet organiseert een wedstrijd Kijkgedichten waar iedereen aan mee kan doen”.

Wedstrijd Kijkgedicht

Een kijkgedicht is een gedicht waarbij de vorm iets zegt over de inhoud. Een liefdesgedicht in de vorm van een hart, bijvoorbeeld. Of een gedicht over een appel in de vorm van een appel, bijvoorbeeld. U kunt uw kijkgedicht inleveren bij uw eigen bibliotheek of insturen via RJas@debibliotheekaanzet.nl onder vermelding van Kijkgedicht, naam en woonplaats

Op woensdag 7 oktober om 10.30 uur is de bekendmaking van de winnaar van het mooiste Kijkgedicht. Dit is tegelijkertijd met de feestelijke opening van het Taalpunt in de bibliotheek Kruispunt.

Advertenties uit de krant