De bestrijding van nesten van de Aziatische hoornaar in Ridderkerk. (archieffoto)
De bestrijding van nesten van de Aziatische hoornaar in Ridderkerk. (archieffoto) Foto:

Aziatische hoornaar gezien? Meld het!

Algemeen

BARENDRECHT - De Aziatische hoornaar rukt op in Nederland. Deze wespensoort kan mogelijk schade veroorzaken aan ecosystemen, de biodiversiteit, de fruitteelt, de imkerij en de volksgezondheid. Vorig jaar zijn onder meer nesten van de Aziatische hoornaar in Ridderkerk ontdekt en onschadelijk gemaakt. In Barendrecht is de Aziatische hoornaar voor zover bekend nog niet gesignaleerd. Denkt u er één te zien? Meld dit dan via www.waarneming.nl.

De Aziatische hoornaar is opvalend groter dan een limonadewesp en meet tussen de 1,7 en 3,2 centimeter. Hij is verder te herkennen aan een volledig zwart borststuk, zwarte poten met geel uiteinde en een geeloranje band aan het einde van een overwegend zwart achterlijf.
Omdat Aziatische hoornaars zich zelden tot nooit aangetrokken voelen tot menselijke zoetigheden, is de kans om door een hoornaar gestoken te worden gelukkig flink kleiner dan door limonadewespen.
De zomernesten van Aziatische hoornaars hangen meestal hoog in een boom. Probeer nooit een nest zelf te verwijderen, maar laat dit over aan experts. Door meldingen op www.waarneming.nl kan door professionals goed worden ingeschat of en waar zich een nest bevindt.

(bron: gemeente Barendrecht / Blik op Barendrecht)

Advertenties uit de krant