Direct vanaf de start is het dringen voor de beste positie.
Direct vanaf de start is het dringen voor de beste positie. Foto: Ronald Hooijmeijer

FCC Barendrecht klaar voor organisatie EK en WK

Algemeen

BARENDRECHT - Jarenlang moest FCC Barendrecht het doen met een crossbaan op De Bongerd die niet geschikt was om wedstrijden op te rijden. Om te trainen op banen die daarvoor wel geschikt waren, werd er uitgeweken naar verenigingen in de omgeving. Maar sinds december van vorig jaar is dat niet meer nodig. Aan de Achterzeedijk ligt een gloednieuwe imposante crossbaan, waarvan de startbult hoog boven de omgeving uit steekt. De nieuwe faciliteiten op Sportpark De Doorbraak werden mogelijk gemaakt na een flinke financiële injectie van de gemeente.

Door Ronald Hooijmeijer

,,Op de oude baan werd er gestart vanaf 1,5 meter hoogte. Hier is de startbult vijf meter hoog", zegt voorzitter Kees Jan Wildeboer trots. ,,Het is een droom die uitkomt en het resultaat van een jarenlange lobby van de vorige bestuursleden. De leden kunnen nu trainen op een baan die aan de (inter)nationale KNWU normen voldoet en waarop dus ook een EK of WK verreden zou kunnen worden. We kunnen nu zelf wedstrijden organiseren en de vereniging kan weer groeien in aantal en prestatie. Kortom we zijn klaar voor een mooie toekomst. Om de groei in goede banen te leiden is een nieuw bestuur van zeven leden gevormd."

Strippenkaart
De fietscrossclub telt nu ruim 110 leden. Op woensdagavond is er voor niet leden die kennis willen maken met de sport, gelegenheid te trainen. ,,We hebben daarvoor een strippenkaart ontwikkeld. Met die kaart, die € 20,00 kost, kan men vier keer meetrainen. Er zijn leenfietsen en bescherming van de vereniging beschikbaar."

Staand fietsen
Een crossfiets is klein. Het meest opvallende aan de fiets is het zadel dat heel laag staat. De sporters zitten dan ook nauwelijks op het zadel. Dan kan ook niet, want zelfs bij de allerjongsten zitten de knieën al snel in de nek als ze zittend fietsen.
,,Als het zadel hoog staat", ligt Kees Jan toe, ,,worden de rijders beperkt in hun bewegingen. Met name tijdens het springen over de heuvels speelt dat een rol. Verder heeft de fiets alleen een achterrem en geen versnellingen. De prijs varieert van enkele honderden tot duizenden euro's. Fietscross is een sport van snelheid, behendigheid, kracht, een flinke portie lef en tactiek. Zelfs met de allerjongsten trainen we de tactiek al. In de twee kuipbochten die in de baan zitten zijn zo een paar plaatsen gewonnen als men die slim instuurt. Het verschil tussen verlies en winst zit dus zeker niet altijd in hard kunnen trappen. De race begint bij wijze van spreken al achter het starthek. Hoe breed durf je je te maken. Hoe veel plaats eis je op. Kleine tactische zetjes die je naar het podium kunnen brengen." ,,Verder is het één grote krachtsexplosie als het starthek gevallen is. Een sprint van zo'n 30 á 40 seconden over 400 meter met flink wat obstakels onderweg. Krachttraining is dan ook een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen. Niet voor de jeugd want dan richt je alleen maar schade aan. Maar als de spieren volgroeid zijn dan werkt een regelmatig bezoek aan het krachthonk wel prestatie verhogend. Wedstrijd rijden is overigens niet verplicht bij de club. Er is ook voldoende ruimte om recreatief te fietscrossen."

Sfeer
Tijdens ons bezoek werd het BCiM Zuid Holland kampioenschap verreden. Vier BMX verenigingen uit Zuid Holland maakten onderling uit wie zich de sterkste van de provincie mag noemen.
Rond de crossbaan hebben rijders en begeleiders partytenten opgesteld. De wapperende vlaggen, partytenten en tientallen rijders die in kleurrijke kleding in het rennerskwartier rondlopen, maken er een bont geheel van. Mecaniciens, veelal de ouders van de rijders, sleutelen aan de fietsen. Nog snel wordt er een even een tandwiel vervangen of wordt er een band met iets grover profiel opgelegd. Sporters liggen onderuit gezakt in een stoel, te wachten tot ze zich voor de volgende manche weer op de startheuvel moeten melden. De hele sfeer rond de baan doet aan die bij een motorcross of autorace denken. Wat ontbreekt is de oorverdovende herrie die bij die wedstrijden hoort, maar dat is misschien dan ook wel weer de charme van fietscross.

Opening
Zondag 1 juli is de officiële opening van de fietscrossbaan door de wethouder van sportzaken. FCC Barendrecht verwacht dat die dag ruim 500 crossers op de nieuwe baan de strijd met elkaar zullen aangaan. Het is 4ewedstrijd van de BMX West competitie.Belangstellenden zijn van harte welkom. De wedstijden beginnen om 10.30 uur.
Toegang gratis.

Advertenties uit de krant