Logo deschakelbarendrecht.nl

Energie 'overvallen' door misbruikzaak

Een voormalig atletiektrainer van de Barendrechtse atletiekvereniging Energie heeft in de afgelopen 35 jaar bij verschillende verenigingen zeker negen meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikt. Dat heeft de Atletiekunie bevestigd. Het misbruik door de nu 58-jarige Rotterdammer Jerry M. zou in de periode 1983-1987 in twee gevallen tot zwangerschappen hebben geleid. Er zouden nog geen aangiften tegen de trainer zijn gedaan, waardoor de man vrij rondloopt. Hij is sinds 2003 buschauffeur bij de RET, die hem nu uit de dienstroosters heeft gehaald.

Bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak heeft Jerry M. afgelopen zomer een volledige bekentenis afgelegd. De Atletiekunie zegt zelf geen aangifte te kunnen doen. Daar is volgens directeur Pieke de Zwart de medewerking van de slachtoffers of de verdachte voor nodig.

De zaak kwam vorig jaar aan het licht. Een vertrouwenspersoon van atletiekclub Haag Atletiek maakte een melding bij de Atletiekunie. Naar aanleiding daarvan is de man voor het leven geroyeerd door de Atletiekunie.

Rob van Bokhoven, aanklager bij het Instituut Sportrechtspraak, schrijft in het vonnis dat het hem is opgevallen dat de man "geen spijt heeft betuigd en geen inlevingsvermogen heeft getoond". Ook kwam hij "berekenend" over. De trainer wordt verweten over een periode van een groot aantal jaren "ernstig inbreuk te hebben gemaakt op de persoonlijke integriteit van zeer jeugdige atletes". Bij zeker drie slachtoffers heeft het gedrag van de man "een zeer negatieve en onherstelbare impact gehad op de geestelijke gesteldheid en het leven in het algemeen", aldus het vonnis. Van Bokhoven sluit niet uit dat er meer slachtoffers zijn. Overigens is een aantal van de zaken inmiddels verjaard.

Jerry M. heeft van 1994 tot 2009 gewerkt bij atletiekvereniging Energie. Het bestuur van de Barendrechtse club schrijft op de website te zijn overvallen door de berichtgeving over het misbruik en de kwestie 'heel ernstig' te vinden. De trainer moest in 2009 vertrekken na verdenkingen van onacceptabel gedrag zoals handtastelijkheden en masseren. Daar is toen ook melding van gedaan bij de Atletiekunie, schrijft het bestuur. In 2017 kwam de trainer weer terug bij Energie, hij kon toen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. Dat samenwerkingsverband werd een maand later beëindigd toen bleek dat hij bij Haag Atletiek op non-actief was gesteld. In deze korte periode zijn er volgens Energie-voorzitter Bouke Bussemaker geen aanwijzingen geweest van grensoverschrijdend gedrag binnen C.A.V. Energie.

Bij Haag Atletiek werd Jerry M. op non-actief gesteld na een melding door een meerderjarige atlete van grensoverschrijdend gedrag. Nader onderzoek leverde nog een tweede melding op, uit 2012. Die is doorgegeven aan de Atletiekunie, wat leidde tot het onderzoek door het Instituut Sportrechtspraak.

Meer berichten