Protestborden bij de plek waar Van Leeuwen zou moeten komen.
Protestborden bij de plek waar Van Leeuwen zou moeten komen.

Komst Van Leeuwen moeilijk tegen te houden

Algemeen

BARENDRECHT – Bezwaren tegen de komst van recyclingbedrijf Van Leeuwen naar de Pascalweg lijken juridisch weinig kans te maken. Dat zei wethouder Lennart van der Linden dinsdag tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis.

Van Leeuwen is nu nog gevestigd nabij de Maastunnel. Er is voor het overlastgevende bedrijf een nieuwe plek gevonden op de grens van Rotterdam met Barendrecht. Bewoners van de Pascalweg (Rotterdam) maken zich zorgen. Dat geldt ook voor de Barendrechtse bewoners van de Westerhordijk en de Reijerwaardseweg, aan de andere kant van het spoor.

Vorige week was er een informatiebijeenkomst in de Petrakerk in Rotterdam-Lombardijen. Daar waren naar schatting vierhonderd bezorgde bewoners. Ook een ambtenaar van de gemeente Barendrecht en leden van EVB waren aanwezig. Volgens gemeenteraadslid Roeland Bol (EVB), die ook aanwezig was, waren er geen Rotterdamse raadsleden of wethouders aanwezig.

Bol wees er dinsdag op dat Van Leeuwen onder meer puin gaat breken. Dat kan voor hinder zorgen voor bewoners van de Reijerwaardseweg en de Westerhordijk. Hij vreest ook geluidshinder voor Barendrechtse bedrijven aan de Zwaalweg. “Kan het CBR theorie-examens afnemen op dagen dat Van Leeuwen puin breekt?”, vroeg hij. Bol wilde weten wat Barendrecht kan doen.

Volgens wethouder Lennart van der Linden is Barendrecht door Rotterdam niet vooraf geïnformeerd over de verplaatsing van Van Leeuwen. Er is volgens Van der Linden een plan gemaakt, waarbij het recyclingbedrijf net binnen de regels van het bestemmingsplan past. Daarom schat hij in dat juridische bezwaren niet veel kans maken.

Het college van Barendrecht overweegt om toch een zienswijze in te dienen bij de gemeente Rotterdam. Zo kan aandacht worden gevraagd voor een aantal punten, waaronder de toename van het verkeer.

Van der Linden gaf de aanwezige bewoners het advies om, in overleg met juristen die in de buurt wonen, bezwaar te maken. De raadsleden vroeg hij om hun collega’s in Rotterdam te benaderen. “Want de sleutel is in handen van Rotterdam.” Roeland Bol heeft al contact gehad met Leefbaar Rotterdam.

Advertenties uit de krant