Cicilia Rijsdijk op campagne in Barendrecht.
Cicilia Rijsdijk op campagne in Barendrecht.

Op campagne met Cicilia Rijsdijk (Waterschapspartij Hollandse Delta)

Algemeen

BARENDRECHT – “Als je oplet, dan is er heel veel waterschap om je heen”, zegt Cicilia Rijsdijk. Ze loopt over de weekmarkt in het centrum om zich te laten fotograferen voor een foto bij dit verhaal. “Kijk, we staan hier bovenop een waterberging”, legt ze uit. 

Een waterberging zorgt ervoor dat bij hoosbuien het water onder de bestrating wordt opgevangen en op een later moment kan worden afgevoerd.

Cicilia Rijsdijk voert de komende weken campagne voor de waterschapsverkiezingen. Ze is gemeenteraadslid voor EVB en staat nummer twee op lijst 1 van de Waterschapspartij Hollandse Delta.

Zoals zoveel mensen dacht Cicilia Rijsdijk niet veel na over het belang van het waterschap. Dat veranderde toen er een bouwplan was op de dijk bij haar huisje in Zeeland. “Wat voor gevolgen heeft dat voor mijn woning? Toen ben ik me erin gaan verdiepen”, vertelt ze.

Het belang van sterke dijken en duinen is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar volgens Cicilia Rijsdijk komt het gevaar zeventig jaar na de Watersnood niet alleen meer van zee. “In Limburg hebben we gezien dat we met z’n allen niet tegen hevige regenbuien zijn opgewassen. Het gevaar hoeft niet meer alleen van de zee te komen.” In Barendrecht hebben ondernemers aan het Onderlangs en in de Oude Dorpskern ook ervaring met de gevolgen van hevige regenval.

“We moeten veel meer doen aan waterberging. Ook in het stedelijke gebied.” In verband met de droge zomers moet dat water niet direct via het riool worden afgevoerd”, legt ze uit.

 Cicilia Rijsdijk heeft zich al voor de vorige verkiezingen aangesloten bij de Waterschapspartij Hollandse Delta. “Ik heb een cursus van ProDemos gedaan bij het Waterschap. Zo kwam ik bij deze partij uit.” Het is een lokale partij, volgens haar te vergelijken met EVB in Barendrecht.

Rijsdijk doet haar werk in het waterschap naast haar werk als raadslid voor EVB. “Ik vind het een mooie aanvulling op wat ik doe in de gemeenteraad.”

Voor Cicilia Rijsdijk staan waterkwaliteit, waterveiligheid en een goed beheer van de financiën voorop. “Het belang van de agrariërs in het waterschap is groot. En we hebben ze ook heel hard nodig. Maar ik vind dat veel meer inwoners betrokken zouden moeten zijn bij het waterschap. Dat zorgt voor een beter evenwicht.”

Financiën

Na de vorige waterschapsverkiezingen kwam Cicilia Rijsdijk aanvankelijk in de steunfractie terecht. Na het afscheid van een partijgenoot, kreeg ze een zetel in de verenigde vergadering. Dat was twee jaar geleden.

“Ik heb me altijd ingezet voor de financiën. Als er een mooi voorstel is, dan vraag ik wat het gaat kosten en of dat reëel is.” Ook vindt ze het belangrijk dat er goed verslag wordt gedaan van de besteding van het geld.

Wegen

Voor de komende tijd denkt Cicilia Rijsdijk dat de overdracht van wegen heel veel aandacht nodig heeft. De wegen die het waterschap beheert, worden overgedragen aan de gemeenten. “Dat wordt heel spannend”, verwacht ze. Vooral in gemeenten met weinig inwoners, maar met veel wegen, wordt dit financieel heel ingrijpend. 

“Dit zal een tijd beslag van tien jaar hebben. We hebben heel veel kilometers weg met bermen en kunstwerken die overgedragen moeten worden. Onze Waterschapspartij Hollandse Delta is altijd tegen de overdracht aan de gemeenten geweest.” De berm tussen de weg en de sloot wordt voortaan beheerd door de gemeente. De sloot blijft van het waterschap.

Een ander ingrijpend punt wordt de waterberging. “Na een hoosbui moet het water op een goede manier worden afgevoerd. Dat speelt bij iedereen in de straat, maar niet veel mensen staan erbij stil.”

Bij het bevorderen van de waterkwaliteit wijst Cicilia Rijsdijk erop dat veel afvalwaterzuiveringen aan het einde van hun levensduur komen. Er moet dus geld worden vrijgemaakt voor renovaties.

Cicilia Rijsdijk verschijnt met haar foto op de posters van haar partij in Barendrecht en omgeving. Ze gaat onder meer campagne voeren op de weekmarkten in het centrum en in Carnisselande. Ook voert ze campagne in Rotterdam-Zuid, Albrandswaard en Ridderkerk.

Advertenties uit de krant