Wethouder Margo Stolk (links) bezoekt de presentatie van het muziekproject op OBS De Tweemaster. (foto OBS De Tweemaster)
Wethouder Margo Stolk (links) bezoekt de presentatie van het muziekproject op OBS De Tweemaster. (foto OBS De Tweemaster)

Iedereen verstaat muziek op De Tweemaster

Algemeen

BARENDRECHT - Op basisschool De Tweemaster hebben de leerlingen van groep 3 tot en met 8 de afgelopen weken muziekles gehad als voorbereiding op de landelijke Kindermuziekweek. Ze hebben het lied ‘Iedereen verstaat muziek’ geleerd, dat speciaal voor de Kindermuziekweek 2023 is geschreven. Woensdagochtend 22 maart was de presentatie, waarbij ook de ouders aanwezig waren.

Het muziekproject op De Tweemaster is verzorgd door CultuurLocaal in het kader van het MuziekAkkoord Barendrecht. Daarin hebben de gemeente Barendrecht, vele basisscholen en CultuurLocaal zich ten doel gesteld om structureel muziekonderwijs voor alle Barendrechtse kinderen te realiseren. Voor De Tweemaster was dit het eerste project. De bedoeling is om dit vanaf nu elk jaar te gaan doen.

Ongeveer 150 leerlingen hebben twee lessen op instrumenten gehad. De gebruikte instrumenten zijn door CultuurLocaal aangeschaft met financiële steun van onder meer de Stichting Méér Muziek in de Klas. Hanneke Meijer, coördinator bij CultuurLocaal, heeft het project opgezet: “Het thema wordt in overleg met de school vastgesteld. De kinderen krijgen een instrument dat past bij de leeftijd. Op De Tweemaster kreeg groep 3 harp en viool, groep 4 en 5dwarsfluit en ukelele, groep 6 saxofoon en groep 7 en 8 djembé en keyboard.” Met de docent van CultuurLocaal leren de kinderen een eenvoudig stuk muziek, dat ze na twee tot vier lessen met ondersteuning van de docenten kunnen spelen tijdens een presentatie aan de ouders. Voor groep 1 en 2 werden lessen gegeven rond het thema Sprookjesbos.

Wethouder Margo Stolk (Cultuur en Onderwijs) bezocht de slotpresentatie op school om te ervaren hoe de muziekprojecten die de gemeente ondersteunt worden beleefd. De directie en leerkrachten van de school zijn zeer enthousiast over het project. Zij hopen op structureel muziekles op instrumenten voor alle leerlingen in het kader van gelijke kansen voor iedereen.

Als afsluiting van het project brengen de leerlingen ook nog een bezoek aan De Baerne. Groep 3 tot en met 8 krijgt op 31 maart een voorstelling gemaakt en uitgevoerd door onderbouw-leerlingen van de Codarts Havo/VWO voor muziek. De kinderen van groep 1 en 2 bezoeken op 3 april een interactieve voorstelling over sprookjes van Annemarie Rijkée met pianobegeleiding door Hans Cok.

Meer informatie over Meer Muziek in de Klas in Barendrecht is te vinden op de website

www.cultuurlocaal.nl.

Advertenties uit de krant