Afbeelding
FOTO

Playground: kunst in de natuur

Algemeen

HEERJANSDAM – Zaterdag is het buitenproject Playground van Bergarde Galleries officieel geopend. Deze zomer (tot en met 16 november) is het omliggende landgoed het decor voor een verrassende tentoonstelling middenin de natuur, met werk van dertig kunstenaars.

In de regel wordt kunst getoond binnen de veilige witte muren van musea en galerieën. Slechts zichtbaar voor een klein publiek dat culturele activiteiten al zelf opzoekt. Bergarde (tentoonstellingsruimte, collectie en landgoed) doorbreekt deze muur en treedt letterlijk naar buiten. Omliggend landgoed Het Buitenland is de expositieruimte, waar kunst en natuur samenvloeien.

De deelnemende kunstenaars zijn Rince de Jong, Marielin Simons, Marijke de Goey, Janina Schipper, Carola Hordijk, Joël Bonk & Kitty van der Veer, Cathelijn van Goor, Ai Hashimoto, Joost Hesseling, Johan Leemkuil, Ad Timmermans, Angelique van der Valk, Michael Hoedjes, Wim Schermer, Henk van Bennekom, Yvo van der Vat, Barbara Rink, Tiffany Schepers, Jo Polak, Ine van Son, Joyce Overheul, Maaike Kramer, Marjolein Witte, Leonie van den Ende, Marjan en Jan Willem van Breugel, Martijntje Cornelia, Hedy Hempe, Esther Hoogendijk, Joran van Soest, Klaas Brantjes.

In de galerie exposeert tot en met zaterdag 31 augustus Julia Jacquette: Playground of my Mind. De Amerikaanse kunstenaar geeft in een serie tekeningen een grafische blik op modernistische speelplaatsen in New York.

Bergarde Galleries is gelegen op Landgoed Het Buitenland. Van oorsprong werd de polder gebruikt voor de intensieve landbouw, maar met de hulp van deskundigen is het gebied de afgelopen jaren ontwikkeld tot een groene polder waar de natuur weer de overhand krijgt. Op het moment zijn al diverse plantensoorten, vogels en insecten teruggekeerd naar de polder.

De naam van het landgoed heeft een historische oorsprong. Tot de watersnoodramp van 1953 lag de polder buitendijks en was dus in meest letterlijke zin 'het buitenland'. Openheid, water, bruggen en rietlanden bepalen de kleur. De lijnvoering van het landgoed is te herleiden uit historische kaarten. Het landgoed ligt aan de Oude Maas, waardoor de grote binnenvaartschepen traag aan het landschap voorbijtrekken.

Sinds het najaar 2014 is het landgoed opengesteld voor het publiek. Op de bijna twee kilometer aan verharde en onverharde paden kan dagelijks gewandeld worden tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant