Arnold Sluijs.
Arnold Sluijs. Foto: Arnold Sluijs

De kerk aan het werk (5): Carnisse Haven

Algemeen

BARENDRECHT – Voor het vijfde deel van deze serie spraken Lydia Verkade (SGP-ChristenUnie) en Petra de Kam (CDA) met Arnold Sluijs van de protestantse wijkgemeente Carnisse Haven.

Kunt u zich even voorstellen?

Mijn naam is Arnold Sluijs, getrouwd met Marja en wij hebben twee kinderen: Marijn en Laura. Ik werk in de techniek op Schiphol. In 1999 ben ik in Barendrecht komen wonen en we voelden ons meteen welkom in de Samen op Weg wijkgemeente Smitshoek, nu Carnisse Haven. Ik wilde graag actief worden in de kerk en er bleek behoefte aan iemand voor communicatie/PR. Momenteel ben ik bezig met het Exxact radio programma Hart voor Barendrecht en met technische zaken in Carnisse Haven, de Paas Challenge met de jongeren en de PR voor de Bethelbazar. Buiten de kerk ben ik actief bij woonlocatie Kruidentuin (voorheen Meliom) van Stichting de Overburen.

Kunt u iets vertellen over de gemeente?

Carnisse Haven is één van de kerken van de Protestante Gemeente Barendrecht (PKN). Al voor de bouw van de VINEX locatie zijn de Hervormden en Gereformeerden in Smitshoek al Samen op Weg gegaan (Rehobothkerk). De wens was om een nieuwe kerk te bouwen midden in de nieuwe wijk en die is er gekomen in 2005. Vanaf het begin bieden wij een thuishaven voor iedereen die op adem wil komen. Onder het motto ‘Kennen en gekend worden’ heten wij nieuwe mensen welkom.

De verbindende factor binnen de gemeente zit vooral in de vele activiteiten. Wij zijn ‘open kerk’, op maandag tot en met donderdag tussen 13 en 15 uur voor een kopje koffie en een praatje. Elke derde woensdagmorgen van de maand is er een koffie ochtend waar veel gebruik van wordt gemaakt. Onder de titel ‘Op verhaal komen aan tafel’ is er om de paar weken een maaltijd voor mensen uit de wijk. Voor de jeugd hebben we catechesegroepen en het kinderkoor ZieZo.

Is uw gemeente maatschappelijk betrokken?

Carnisse Haven is op allerlei manieren betrokken en aangesloten bij de Diaconie van PKN Barendrecht, het diaconaal platform, ZWO Barendrecht (zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking) met acties voor goed doelen. 

Op vrijdag zijn wij uitgiftepunt voor de voedselbank met een heel team vrijwilligers. Ook hebben wij een voedselkastje aan de muur, waar mensen producten kunnen instoppen en uithalen. We participeren als gemeente in Stichting Hart voor Barendrecht. Gemeenteleden zetten zich in voor sociaal/maatschappelijke projecten van Hart voor Barendrecht, zoals de activiteit ‘Samen koken, samen eten’ met asielzoekers in de noodopvang en met statushouders en buddy’s. Dit is tevens onderdeel van Project Goede Buur van het Vluchtelingenwerk Nederland in Barendrecht. 

Via collectes zijn wij eveneens betrokken bij goede doelen dichtbij, zoals Stichting Present, de Zorgnijverij, de Voedselbank, maar ook via Kerk in Actie bij buitenlandse doelen, waaronder veel ontwikkelingshulp. 

Wat is uw wens voor Barendrecht?

Dat verborgen problematiek zoals stille armoede en eenzaamheid beter onderkend wordt en dat er hulp en ondersteuning is.

Advertenties uit de krant