Alfred Kool:  'De vrijheid die we hebben is ontzettend fijn. Maar je moet er je best voor doen om die in stand te houden'.
Alfred Kool: 'De vrijheid die we hebben is ontzettend fijn. Maar je moet er je best voor doen om die in stand te houden'.

'Meneer, heeft u weleens iemand doodgeschoten?'

Algemeen

BARENDRECHT - Veel Barendrechtse scholieren kennen Alfred Kool (63)  als de veteraan die in de klas zijn verhaal vertelt. Dit jaar is Kool ook betrokken bij de viering van 75 jaar Vrijheid.

Door Arco van der Lee

"Een veteraan ben je als je een militaire achtergrond hebt  en bent uitgezonden op een missie", legt Alfred Kool uit. Hij voldoet aan beide kenmerken.

"Ik ben dienstplichtig militair geweest en heb daarna bijgetekend. In totaal ben ik vijf jaar militair geweest. In die periode ben ik uitgezonden naar Libanon." In Libanon leverde Nederland in de jaren tachtig militairen voor de VN-vredesmacht. Die houdt (ook vandaag nog) Palestijnen en het Israelische leger uit elkaar. "Je wordt zo goed mogelijk voorbereid op de missie. Maar als je daar aankomt, stap je in een andere wereld. Je ziet bomkraters op het vliegveld en roadblocks onderweg. Dat soort dingen ben je niet gewend."

Kool was een half jaar in Libanon en praat er nuchter over. Hij is ook wel beschoten. "Een bijzondere ervaring. Je weet dan dat het voor het echie is", zegt hij droog. Maar tegelijk weet hij dat niet iedereen zo uit Libanon teruggekomen is.  "Er zijn vanuit die missie relatief veel mensen die PTSS-klachten hebben opgelopen. Mensen die tot op de dag van vandaag met ontwrichte levens zitten. Triest."
"Voor mijzelf is Libanon een verrijking geweest. Het heeft me onder andere geleerd hoe goed we het in Nederland hebben. Dat is heel louterend."

Terug in Nederland ging Alfred Kool weer studeren. Hij bouwde een carrière op in de pensioencommunicatie. Twee mede-Libanongangers werden goede vrienden. Verder had hij tot voor een paar jaar geen contact met andere veteranen. Binnenkort gaat hij voor het eerst terug, op vakantie. "We hebben een rondreis door het land geboekt. Ook door het zuiden, waar we gelegerd zijn geweest."

"Drie jaar geleden was ik als veteraan bij de dodenherdenking op de Dam. Dat was heel indrukwekkend. Zo kwam ik in contact met het project 'Veteraan in de klas' van het Veteranen Instituut. De bedoeling daarvan is om aan de hand van je eigen missie in de klas te vertellen wat het is om een veteraan te zijn."
Kool begint meestal met te vertellen hoe Nederland 75 jaar geleden uit de Tweede Wereldoorlog kwam. De kern van zijn boodschap: "De vrijheid die we hebben is ontzettend fijn. Maar je moet er je best voor doen om die in stand te houden".
Vaak houdt Alfred Kool zijn presentatie voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. "Bijna altijd komt wel de vraag 'Heeft u weleens iemand doodgeschoten?' Met een gerust hart antwoord ik dan dat ik gelukkig nooit op iemand heb hoeven schieten. Maar we waren er wel op voorbereid, in geval van nood."
"De meeste kinderen kennen oorlog alleen van de games die ze spelen. Daarbij krijg je punten als je iemand dood schiet. In het echt is de wereld anders. Ik vertel ze dat we vooral proberen te de-escaleren. Dat je het wapen juist zo min mogelijk gebruikt."

Voor de middelbare scholen werkt 'Veteraan in de klas' met een programma vol dilemma's. Groepen gaan dan (virtueel) op missie in Afghanistan. Ze moeten dan steeds een keuze maken en merken wat de gevolgen daarvan zijn. "Dat is heel confronterend."
In Barendrecht heeft Alfred Kool al eerder les gegeven op de Rehobothschool en De Ark. In verband met 75 jaar Vrijheid hebben dit jaar meer scholen belangstelling. Daarbij gaat het zowel om basisscholen als om middelbare scholen.

Naast zijn werk maakt Alfred Kool tijd vrij om een deel van de lessen te geven. Er zijn vanuit de regio nog meer veteranen die aan het project meewerken. Kool is ook nog voorzitter van Barendrecht Viert Vrijheid, de stichting die de viering van 75 jaar Vrijheid coördineert.

Advertenties uit de krant