Ruud Hulleman bij zijn Jeep.
Ruud Hulleman bij zijn Jeep.

Ruud Hulleman: 'Het gaat ons in de eerste plaats om het herdenken'

Algemeen

BARENDRECHT - Voor Ruud Hulleman zijn de voorbereidingen voor de viering van 75 jaar Vrijheid al een jaar geleden begonnen. De 56-jarige Barendrechter is bestuurslid van Keep Them Rolling, de vereniging van mensen die een voertuig uit de Tweede Wereldoorlog bezitten.

Eigenlijk is Ruud Hulleman op twee manieren betrokken bij de viering van de Bevrijding. Misschien wel in de eerste plaats als bezitter van een historische Jeep. En daarnaast als landelijk evenementencoördinator van Keep Them Rolling. Bij hem komen aanvragen binnen uit heel het land. Want de legergroene voertuigen van de vereniging zijn rond 4 en 5 mei graag geziene gasten bij menig evenement.
"Ik verdeel het werk over de coördinatoren in de regio. Zij hebben direct contact met de leden", legt Hulleman uit. "Keep Them Rolling bezit zelf geen voertuigen. Wij vertellen de leden welke evenementen er zijn. Zij kunnen dan zelf uitmaken of ze willen meedoen."
Dit jaar komen er bij de vereniging meer aanvragen binnen dan dat er voertuigen zijn. Hulleman: "Het is een beetje lastig. We proberen daarom gemeenten aan elkaar te koppelen, zodat voertuigen op meerdere plaatsen te zien zijn."
"Ik ben ook gebeld door een bouwmarkt. Of we daar een week lang een Jeep willen neerzetten. Maar we doen zo min mogelijk meer met commerciële activiteiten. Het gaat ons in de eerste plaats om het herdenken."
De eerste aanvragen voor medewerking een evenementen zijn begin vorig jaar binnengekomen. De ervaring leert dat leden echter pas beslissen waar ze met hun voertuig heen gaan, als duidelijk is wat er allemaal wordt georganiseerd.

Er komt veel op de regio-coördinatoren af, zekert nu de veiligheidseisen elk jaar strenger worden. Bij grotere evenementen moet er ook worden afgestemd met de veiligheidsregio. Het landelijk bestuur van Keep Them Rolling kan daarbij hulp bieden. "De regelgeving is tegenwoordig mega", zegt Hulleman. Gelukkig zijn er leden die op dat gebied deskundig zijn.
In de praktijk blijkt dat evenementen die de grens van een provincie of een veiligheidsregio overschrijden, bijna niet meer te organiseren zijn. De herdenking van Operatie Faust, voedseltransporten in 1945, zou plaats moeten vinden in Gelderland en Utrecht. De activiteit wordt nu beperkt tot Utrecht.

Deze regio

De leden van Keep Them Rolling in deze regio ontmoeten elkaar eens in de zes weken in het gebouw van de Historische Vereniging Barendrecht. "Daar ontstaan dan de plannen om met z'n allen naar een bepaald evenement te gaan. "

In die kring wordt ook de viering in Barendrecht voorbereid. Daarbij staat een kampement centraal, dat wordt ingericht op het grasveld naast het gebouw van de Historische Vereniging, aan de Piet Heinstraat. Keep Them Rolling laat daar zien hoe Geallieerde militairen in 1944 en 1945 werden ondergebracht. Hier worden groepen ontvangen en rondleidingen gegeven. Het kampement gaat op zaterdag 2 mei open.
Op maandag 4 mei vergezellen voertuigen van Keep Them Rolling de burgemeester als hij bloemen legt bij de oorlogsmonumenten in Barendrecht. Op dinsdag 5 mei wil Keep Them Rolling een route rijden vanaf Rijsoord langs historische plekken in Barendrecht. Deze route is ook op de fiets af te leggen. Onderweg worden paaltjes met informatie geplaatst.
Wellicht dat voertuigen van de vereniging op woensdag 6 mei te zien zijn bij het Dalton Lyceum Barendrecht en Calvijn Groene Hart.
Barendrecht is op 8 mei 1945 bevrijd door de Canadezen. Er wordt aan gewerkt om dat op vrijdag 8 mei te herdenken. Leden van Keep Them Rolling zijn bezig aan het restaureren van een Jeep in de kleuren van de eerste Canadese Jeep die Barendrecht binnenreed.
Voor de leden van Keep Them Rolling in deze omgeving begint de reeks herdenkingen in april. Dan nemen ze met hun voertuigen deel aan herdenkingen in Coevorden en Westerbork. Tot in juni zijn ze er druk mee.
De leden van Keep Them Rolling hebben één ding gemeen: ze bezitten een voertuig uit de Tweede Wereldoorlog. "Dat begint bij een parachutistenfiets en eindigt bij een vliegtuig. Het kan echt vanalles zijn."

Ruud Hulleman is zelf de trotse bezitter van een Jeep. Hij kocht hem als een stapel losse onderdelen en heeft hem zelf opgebouwd. Dit jaar kunnen de leden van Keep Them Rolling nog gewoon met hun trotse bezit de weg op. Maar Ruud Hulleman maakt zich wel zorgen over de steeds strengere milieuregels.  "Maar ik hoop dat we dit nog een tijdje kunnen doen."

Advertenties uit de krant