Samantha den Boer en haar team.
Samantha den Boer en haar team.

Mensen maken Barendrecht (28): Samantha den Boer

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord.

 Vandaag is dat Samantha den Boer (27), jeugdtrainer bij CCV Spirit

Wat doe je?

“Ik train het meisjesteam A2 bij volleybalvereniging Spirit op maandagavond. Op zaterdag ben ik in sporthal Vrijenburgpoort te vinden om het team te coachen en om zelf te spelen. Ik heb eerder de barcommissie gedaan en Spirit-jeugdkampen begeleid. In de technische commissie jeugd heb ik onder andere een bijdrage geleverd aan de beschrijving van het jeugdbeleid en heb ik teamindelingen gemaakt. Daar heb ik geleerd om goed met lastige situaties om te gaan. Nu ben ik ook nog van de tenues. Alles bij elkaar ben ik wel zo’n acht uur in de week met Spirit bezig. Ik doe nooit niks.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Om mijn zevende ben ik via mijn nichtje gaan kijken bij Volley Zuid in Rotterdam. Ik vond het spel gelijk leuk, maar het rennen nog niet zo… Toen CVV Spirit in Barendrecht startte met ‘gooien en vangen’ (CMV) ben ik daar gaan spelen. Met deze methode leer je spelenderwijs je handen te gebruiken en een bal te gooien. En sprintjes trekken! We hadden een talentvolle groep en haalden goede sportieve resultaten. Ik speel nu als spelverdeler in Dames 1 in de eerste klasse, waar we bovenin de ranglijst meedraaien.”
“Mijn ouders kwamen altijd kijken als ik speelde. Inmiddels is het hele gezin betrokken bij de vereniging: mijn zusje speelt ook en zit in de activiteitencommissie, mijn vader heeft een bestuursfunctie en mijn moeder doet van alles op de achtergrond. Op mijn zestiende werd ik gevraagd jeugdtrainer te worden. Ik begon met de een na jongste groep, meisjes van 9 tot 11 jaar. Daarna heb ik oudere jeugdleden getraind, de B’s en nu dus A2. Het is gaaf om te zien hoe de kinderen in twee jaar steeds beter worden. Ik wil het goede voorbeeld geven en mijn enthousiasme voor volleybal overdragen.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

“Ieder Spirit-lid draagt bij aan de club: door te tellen in de zaal, bardienst te draaien of als scheidsrechter een wedstrijd te fluiten. Ik vind het heel leuk om mensen iets te leren en ze verder te brengen. Volleybal is boven alles een teamsport, ieder punt is afhankelijk van dezelfde zes spelers. Je moet elkaar kunnen vinden. Ik vraag mijn meiden: ‘Wat vind je belangrijk in het team?’ Als trainer probeer ik een soort ‘grote zus’ voor de speelsters te zijn.”
“We hebben het leuk met elkaar, maar hebben ook een doel: hoe komen we samen waar we willen zijn? Ik stimuleer ze om naar Dames 1 te komen kijken, ik wil ze inzicht bijbrengen over de tactiek en ze naar het hoogste niveau brengen. Ze zijn al enthousiast voor het spel en ik hoop dat ze ook de binding met de club voelen die ik heb. Ik bleef vroeger de hele dag op Spirit. Eerst zelf spelen, dan een frietje eten en samen naar de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1 kijken. We maakten er met z’n allen een feestje van op zaterdag. Dat wil ik graag doorgeven.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“De ultieme erkenning was wel dat ik de eerste ‘vrijwilliger van het jaar’ ben geworden bij Spirit. Ik zet me inderdaad volop in. Een hele avond trainen en daarna ook nog even het frituurvet vervangen… Ik vind het fijn om behulpzaam te zijn. Er wordt altijd wel iets aan me gevraagd als ik de sporthal ben en dat is prettig. Ik ken veel jeugdleden en ouders persoonlijk zodat ik me soepel in de club beweeg en dingen voor elkaar kan krijgen. En het is natuurlijk ook geweldig dat mijn meiden van A2 gedeeld eerste zijn geworden.”

Informatie

Wil je volleybal ontdekken? Kijk op www.cvv-spirit.nl.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant