Afbeelding
Foto:

Sfeervol verkiezingsdebat over senioren

Algemeen

BARENDRECHT – Zeven lijsttrekkers en één vervanger namen woensdag 16 februari deel aan een verkiezingsdebat over het ouderenbeleid. Ze troffen elkaar in de sfeervolle Dorpskerk.

De vervanger was Marianne Tijssen – Humme, de nummer twee op de lijst van D66. Zij verving lijsttrekker Macel van Prehn, die na een positieve test thuis was gebleven.

Onder leiding van voorzitter Rob Benner kwamen er verschillende stellingen langs. Omdat niet elke lijsttrekker de kans kreeg om op elke stelling te reageren, konden de zestig bezoekers moeilijk een vergelijking maken tussen de partijen. Bovendien zijn de partijen het op veel punten eens.

Vrijwilligers

Toch waren er voor de oplettende luisteraar een aantal interessante dingen te horen. Het is voor Barendrechtse verenigingen steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Marianne Tijssen (D66) denkt dat het te maken heeft met de verhoging van de AOW-leeftijd. Verschillende mensen in de zaal vielen haar bij. Volgens Tina Jakoeb (PvdA) zou het helpen als vrijwilligers meer waardering krijgen en als ze voor hun inzet een financiële vergoeding krijgen. Zij denkt ook aan de inzet van scholieren die op deze manier een stage kunnen doen.

Lennart van der Linden (EVB) wees op Buurtpreventie, waar de afgelopen jaren veel vrijwilligers zijn weggelopen. Met goede voorlichting, een ontmoetingsruimte en andere randvoorwaarden zou de gemeente juist een positieve rol kunnen spelen. Cees Schaap (VVD), de verantwoordelijk wethouder, antwoordde dat dit nu gebeurt. Buurtpreventie heeft een nieuwe opzet gekregen die kort geleden is gestart.

Loket

Winnie Hofland (Wij Barendrecht, WB) wil dat er bij de gemeente een centraal loket komt waar mensen met al hun vragen terecht kunnen. Volgens Cees Schaap (VVD) is zoiets er al bij de twee bibliotheken.

Dat er een betere dienstverlening nodig is, bleek uit een reactie van oud-gemeenteraadslid Anita van Ewijk (EVB). Zij sprak tijdens een wijkbezoek een dame die zes weken geleden een gebroken rugwervel had opgelopen. “Ze had een aanvraag voor WMO-hulp ingediend. Maar ze had nog niet eens een antwoord gekregen. Los op dat mensen daar niet meer zes weken op hoeven te wachten!”

Leendert Mijnders (SGP/CU) vindt ook dat de afhandeling van deze aanvragen sneller moet. “Dan moet de gemeente er voor je zijn. Dat moet echt veranderen.”

Ontmoeting

Er werd veel gesproken over plekken waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten. We moeten daarbij niet alleen een hoogbejaarden denken die hulp nodig hebben, stelde Lennart van der Linden (EVB). “Veel ouderen zijn vitaal en staan midden in het leven.” Ook voor hen zouden er laagdrempelige plaatsen moeten zijn waar mensen elkaar ontmoeten. “En als je met elkaar praat, kom je verder”, aldus Van der Linden. Ook Arie Kooijman (GL) wil juist ‘jonge senioren’ stimuleren om elkaar te ontmoeten. Die contacten kunnen belangrijk zijn als ze tot de ‘oude senioren’ zijn gaan behoren. Er moet dan wel voor een aantrekkelijk programma gezorgd worden. Het Dienstencentrum vindt Kooijman geen goed voorbeeld. “Dat ruikt mij te veel naar koersbal en bingo.”

Johan Lengkeek (CDA) verwacht veel van samenlevingsvormen waarbij verschillende generaties elkaar kunnen steunen. Winnie Hofland (WB) denkt dat mensen elkaar ook buiten kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld in de Zuidpolder.

Trefpunt

Een bezoeker deed de suggestie om het Trefpunt geschikt te maken als ontmoetingsplek voor ouderen. Deze oude school wordt immers opgeknapt. Het kan dan drempelloos worden gemaakt met invalidenparkeerplaatsen voor de deur. “Het Kruispunt is prachtig, maar ik kom er niet binnen.”

“Goed punt”, reageerde Lennart van der Linden (EVB). Johan Lengkeek (CDA) zei na afloop dat het geschikt maken van het Trefpunt weleens lastig kan zijn. De bestaande gebruikers komen erin terug en het gebouw wordt immers in oude staat hersteld.

Voorrang

Moeten Barendrechters voorrang krijgen bij de toewijzing van huizen? Wat EVB betreft zeker. Maar Arie Kooijman hecht veel belang aan de afspraken die in de regio zijn gemaakt over de toewijzing van woningen. “Het is niet zo dat alle jongeren in Barendrecht willen blijven wonen. Wij hechten aan de regionale afspraken, zodat mensen die weg willen ook weg kunnen en niet opgesloten zitten in Barendrecht.” Marianne Tijsse (D66) sloot zich daarbij aan.

Youtube

Het debat werd live uitgezonden via het youtube-kanaal van de Dorpskerk. Het kan daarop nog worden bekeken:


Het debat was een initiatief van de Maatschappelijke Coalitie Barendrecht, bestaande uit KBO, PCOB, Diaconaal Platform van de kerken in Barendrecht, Samen Ouder Worden, Stichting Hoven voor IJsselmonde, Woonstichting Patrimonium, Sans Atout en Samen op Pad Barendrecht.

Johan Lengkeek (CDA).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant