Wethouder De Hoop kreeg van Tina Jakoeb (PvdA) een tas vol menstruatieproducten.
Wethouder De Hoop kreeg van Tina Jakoeb (PvdA) een tas vol menstruatieproducten. Foto:

Gemeenteraad: meer gratis menstruatieproducten

Algemeen

BARENDRECHT – Met algemene stemmen heeft de gemeenteraad dinsdag een motie aangenomen tegen ‘menstruatiearmoede’.

De motie is een initiatief van Tina Jakoeb (PvdA). Zij wees erop dat in Nederland één op te tien vrouwen geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. In Barendrecht is op drie plaatsen al een MUP ‘menstruatie uitgifte punt’: bij De Kleine Duiker, de bibliotheek in Carnisselande en de Voedselbank. Landelijk is besloten dat vanaf 1 januari hulporganisaties zoals de Voedselbank en het Rode Kruis deze service gaan bieden. Maar volgens Jakoeb is dat voor Barendrecht geen oplossing. Zo zit de Voedselbank niet op extra bezoek te wachten, in verband met de privacy van de klanten.

In de motie wordt het college opgeroepen om het aantal uitgiftepunten uit te breiden. Er zou ook ’s avonds en in het weekend de mogelijkheid moeten zijn om van een MUP gebruik te maken. In de motie worden scholen, de Zorgnijverij, Humanitas, ASVZ en Blok0180 met name genoemd. Het college zou er ook voor moeten zorgen dat de uitgiftepunten beter bekend worden.

De motie was mede ondertekend door alle oppositiepartijen. Uiteindelijk sloot ook EVB zich hierbij aan. Ook die partij wil in Barendrecht meer MUP’s, zei woordvoerder Karin Örs. “Het is onacceptabel dat dit nodig is in dit land.”

Als aanmoediging kreeg wethouder Miranda de Hoop van Tina Jakoeb een boodschappentas vol menstruatieproducten. Ze beloofde het door te geven aan de uitgiftepunten. De wethouder ziet de motie als een aanmoediging voor haar beleid.

Advertenties uit de krant