Afbeelding

Raadscommissie steunt subsidie energiekosten

Algemeen

BARENDRECHT – Er is een meerderheid in de gemeenteraad voor het voorstel van het college om de gestegen energiekosten bij gemeentelijke gebouwen en sportterreinen te verminderen. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering van de raadscommissies Ruimte en Algemene Zaken.

Er wordt 50.000 euro uitgetrokken voor kleine aanpassingen zoals het isoleren van leidingen in gemeentelijke gebouwen. Er is 220.000 euro beschikbaar voor de aanleg van ledverlichting bij sportvelden.
Er is verder 250.000 euro beschikbaar voor een tijdelijke subsidieregeling energiecompensatie voor maatschappelijke organisaties. Het geld daarvoor komt dit voorjaar beschikbaar vanuit de komende Meicirculaire van het Rijk. Vooral over de laatste regeling waren vragen.

Tina Jakoeb (PvdA) wees op dagbestedingen voor ouderen, die zijn gevestigd in panden met enkel glas. Ze betalen nu 1400 tot 1500 euro stookkosten per maand. Ze vallen nu niet binnen de regeling van de gemeente. Kinderdagverblijven vallen er buiten omdat ze b.v. of stichting zijn. Jakoeb zou graag zien dat hier ook steun voor komt. Volgens wethouder Margo Stolk zijn het commerciële instellingen die een beroep kunnen doen op andere regelingen.

Ook de bibliotheek en de Historische Vereniging Barendrecht blijken buiten de criteria voor deze bijzondere subsidie te vallen. Joris Modderman (EVB) kondigde aan dat zijn fractie een amendement om dit aan te passen zal steunen, als VVD-raadslid Cees Schaap dat tijdens de raadsvergadering indient.

Leendert Mijnders (SGP/CU) is het eens met het voorstel, maar wil dat de gemaakte kosten worden verrekend in de huur van de accommodaties of de sportvelden. Dat is altijd het beleid van de gemeente geweest. Hij wil daarop terugkomen tijdens de behandeling in de gemeenteraad.

Wethouder Margo Stolk legde uit dat de 250.000 euro voor de tijdelijke subsidieregeling energiecompensatie er is gekomen op basis van een vergelijking met andere gemeenten. Arie Kooijman (GL) is bang dat dit geld snel op zal zijn, waardoor verenigingen achter het net zullen vissen. “Dan zal ik toch bij u langs moeten komen om extra geld te vragen”, reageerde de wethouder.

Verenigingen die met een subsidie worden gesteund, worden verplicht om met een energiecoach te kijken hoe ze voor de toekomst tot lagere energielasten kunnen komen.

Op dinsdag 24 januari bespreekt de gemeenteraad het voorstel.

Advertenties uit de krant