De maquette met linksboven de Barendrechtse Brug.
De maquette met linksboven de Barendrechtse Brug.

Foto’s en maquette over Watersnood in Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT - In het museum van de Historische Vereniging Barendrecht is een tentoonstelling ingericht naar aanleiding van het feit dat zeventig jaar geleden, in 1953, een groot deel van de toenmalige Barendrechtse polders door de watersnood werd getroffen. De Zuidpolder en de Buitenpolders kwamen door de dijkdoorbraak volledig onder water te staan.

De vereniging is in het bezit van een maquette, door vrijwilligers van de werkplaats gemaakt, waarin de situatie van destijds aanschouwelijk is gemaakt. Met deze maquette is het mogelijk een ‘echte’ dijkdoorbraak te laten zien, waarbij zichtbaar is wat er destijds is ondergelopen en hoe de polders volstroomden. Om het geheel compleet te maken zijn er voor de maquette ook kleine zandzakjes gemaakt, om het ‘gat’ in de dijk te dichten.

Verder is er een expositie van foto’s en zijn er attributen, krantenartikelen en wandkaarten aanwezig uit deze moeilijke periode. Door Ted van Dongen is een nieuwe filmcompilatie samengesteld met fragmenten van derden en gegevens uit de archieven van de VELO en Hooimeijer.

De opening van de tentoonstelling voor publiek is op woensdag 1 februari om 14 uur en zal worden verricht door Joost Hooimeijer.
Op zaterdag 4 februari en zaterdag 11 februari is de tentoonstelling ook voor publiek geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur. Voor scholen en groepen is er de mogelijkheid om op afspraak de tentoonstelling tussendoor te bezoeken.

Advertenties uit de krant