Het Trefpunt.
Het Trefpunt.

Renovatie Trefpunt een stap dichterbij

Algemeen

BARENDRECHT – De renovatie van het Trefpunt is maandagavond een stap dichterbij gekomen. Er tekent zich een meerderheid in de gemeenteraad af die instemt met de kosten van het project. Dat bleek tijdens een vergadering van de raadscommissie Financiën.

Toen de gemeenteraad op 21 december 2021 besloot om het oude schoolgebouw niet te slopen maar te renoveren, werden de kosten geschat op 4,9 miljoen euro. Nu blijkt dat 6,5 miljoen te zijn.

Volgens wethouder Vermaat is de 4,9 miljoen destijds een ‘globale raming’ geweest. “Maar nu hebt u een raming die echt reëel is.” Arno Schippers (CDA) is bang ‘dat we nog niet aan het eind zitten van de kostenstijgingen’.
“De buurt krijgt een mooi gerenoveerd historisch pand. We zijn blij te zien dat er nu wordt doorgepakt”, zei Nando Jansen (EVB).

Carnisselande

Leendert Mijnders (SGP/CU) constateert dat de kosten het gevolg zijn van de opdracht die de wethouder van de gemeenteraad heeft gekregen: renovatie van het gebouw. “Het zou gek zijn als we hier nu tegen gaan stemmen.”
Mijnders rekende voor dat er met de renovaties van het Trefpunt en (recent) Het Kruispunt 10 miljoen is geïnvesteerd in culturele voorzieningen in het centrum. “We moeten tot de conclusie komen dat Carnisselande er bekaaid vanaf komt.” Hij wees op De Baerne, die wellicht binnenkort aan grote opknapbeurt toe is. “Een nieuwe muziekschool komt dan in Carnisselande. Want nu is Carnisselande aan de beurt.”

Gebruikers

Arie Kooijman (GL) is niet enthousiast over het plan. “Ik heb het idee dat u een openluchtmuseum wilt maken van delen van Barendrecht”, zei hij tegen de wethouder. Kooijman wil weten welke gebruikers terugkeren na de verbouwing van het Trefpunt.

Volgens de wethouder wordt Harmonievereniging Barendrecht de hoofdgebruiker. Daarnaast zijn er nog ruimtes die verhuurd kunnen worden. Vermaat verwacht dat gebruikers als de postzegelvereniging en de schaakvereniging weer terugkomen. Maar er zijn naast Vluchtelingenwerk ook enkele kleine huurders die niet terugkeren. Wellicht dat Repair Café Barendrecht ruimte kan huren in het Trefpunt. Maar het duurt nog twee jaar voordat dit duidelijk is.

Vluchtelingenwerk

Verschillende partijen willen uitleg over de verhuizing van Vluchtelingenwerk. Deze instelling zit nu nog in het Trefpunt, maar verhuist definitief naar het gemeentehuis. Dat moet daarvoor verbouwd worden, wat 200.000 euro kost.

Elco Jongeneel (VVD) constateerde dat dit dus huurinkomsten scheelt voor het Trefpunt. Tina Jakoeb (PvdA) maakt zich zorgen over de huisvesting in het gemeentehuis. Vluchtelingenwerk moet vertrouwelijke gesprekken kunnen voeren en ontvangt ook gezinnen.
Volgend wethouder Vermaat wordt er door een verbouwing voor gezorgd dat er in het gemeentehuis geschikte ruimten zijn voor Vluchtelingenwerk. Bovendien is deze vestiging vlak bij de sociale dienst, wat in andere gemeenten goed blijkt te werken.

Monument

Wethouder Vermaat vertelde nog dat het college heeft besloten om het Trefpunt tot gemeentelijk monument te verklaren.
Met de verbouwing wordt het gebouw uit de jaren vijftig bijna energieneutraal. Het heeft nu energielabel F, maar dat wordt A+++.

Op 28 maart beslist de gemeenteraad over de investering.

Advertenties uit de krant