De kermis op Koningsdag overdag.
De kermis op Koningsdag overdag.

Vragen over veiligheid op kermis

Algemeen

BARENDRECHT – De kermis op het plein voor het gemeentehuis moest op Koningsdag wegens onrust eerder sluiten. Een paar dagen eerder werd een kind door leeftijdsgenoten me geweld beroofd.

“De kermisexploitant heeft op eigen initiatief besloten de kermis eerder te sluiten wegens een gespannen sfeer”, benadrukt een woordvoerder van de gemeente. 

De politie kwam rond 21.30 uur naar het centrum van Barendrecht. Maar dat stond los van de kermis. Het ging om een vechtpartij bij ’t Vlak, waar twintig mensen bij betrokken waren. . Bij aankomst van de politie was een groot deel van de groep al vertrokken. Twee personen zijn voor hun verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis. Er zijn geen aanhoudingen verricht en er is geen sprake geweest van inzet van de ME.

Vragen

Het college kreeg naar aanleiding van de eerdere beroving schriftelijke vragen van de PvdA. Bij de beantwoording kan burgemeester Govert Veldhuijzen geen verder informatie geven over de beroving, omdat het onderzoek nog loopt. Er is wel een mobiele camera op de kermis geplaatst. “De politie en Boa`s zijn daarnaast regel[1]matig op de kermis aanwezig.”

Tijdens de openingstijden van de kermis moet de organisatie voorzien in voldoende beveiligers conform het beveiligingsplan dat gekoppeld is aan de evenementenvergunning. De politie mag controleren of de beveiligers over een juiste beveiligingspas beschikken. Volgens de burgemeester bleek bij een controle dat alle beveiligers de juiste pas hadden.

Naar aanleiding van de vervroegde sluiting van de kermis op Koningsdag heeft gemeenteraadslid Tina Jakoeb (PvdA) aanvullende vragen gesteld. Daarbij stelt zij dat ‘drie, door de gemeente aangestelde beveiligers’ door de politie naar huis zijn gestuurd, omdat hun papieren niet in orde waren.

“Ditzelfde bedrijf is enige weken geleden op de kermis in Ridderkerk ook al gecontroleerd en toen hadden zij hun zaakjes ook niet op orde”, stelt Jakoeb. Ze wil uitleg van de burgemeester. 

Gemeenteraadslid Kees Schaap (VVD) wil van de burgemeester weten wat er in de avond van 27 april aan toezicht aanwezig was op de kermis. Ook vraagt hij of de onrust werd veroorzaakt door ‘jeugd uit Barendrecht, uit Rotterdam of van elders?’ Schaap wil tenslotte weten hoeveel aangiften van zakkenrollerij op de kermis er zijn gedaan.

Toekomst

Tina Jakoeb is benieuwd of er plannen zijn om de kermis anders te organiseren, om problemen te voorkomen.
Voor Kees Schaap is het niet houden van de jaarlijkse kermis geen optie. “De vele kinderen, ouderen en ouders die van de kermis genieten mogen wat ons betreft niet de dupe worden van baldadige jeugd. Het verplaatsen van de kermis voorkomt volgens ons deze jeugdproblematiek ook niet.”

“Het college ziet de kermis graag in Barendrecht”, reageert een medewerker van de gemeente. “De kermis moet een leuke en veilige plek zijn om te bezoeken voor alle Barendrechters. Mede naar aanleiding van de incidenten die dit jaar hebben plaatsgevonden, zullen we gaan kijken naar de organisatie en de voorwaarden die wij daaraan stellen. Daarom zal de gemeente samen met de politie en de kermisexploitant de gebeurtenissen grondig evalueren alvorens een besluit wordt genomen over volgend jaar.

Advertenties uit de krant