Lydia Verkade spreekt met Niko Pjetri enAriane Verdoorn van Kledingbank Uniek.
Lydia Verkade spreekt met Niko Pjetri enAriane Verdoorn van Kledingbank Uniek.

Kledingbank Uniek wordt dakloos

Algemeen

BARENDRECHT - Op vrijdag 5 mei bezocht gemeenteraadslid Lydia Verkade (SGP-CU) Kledingbank Uniek aan Talmaweg 107. De aanleiding voor dit bezoek vormde berichten dat de grond aan de Talmaweg waarop Kledingbank Uniek is gevestigd, plaats gaat bieden aan zeven nieuwe woningen. De kledingbank moet op zoek naar een nieuwe huisvesting.

“Een zeer pijnlijk bericht voor de voorzitter van de Kledingbank Ariane Verdoorn en haar vrijwilligers die wekelijks vele uren hun werk doen om mensen die het financieel zwaar hebben, te ondersteunen”, zegt Lydia Verkade.

Ariane Verdoorn merkt op dat ze wist dat het contract aan de Talmaweg een aflopende zaak zou zijn. Om deze dreigende situatie het hoofd te kunnen bieden is in de gemeenteraad de motie ‘Toekomstbestendige Huisvesting Voedsel- en Kledingbank’ unaniem aangenomen. Het college heeft toegezegd haar uiterste best te doen voor het zoeken naar een passende vervangende huisvesting voor de Kledingbank. Dat is in Barendrecht zeker niet eenvoudig. Een geschikt pand dat voldoende vierkante meters heeft, waardoor Kledingbank Uniek haar werk kan voortzetten is, ondanks inspanningen van wethouder Stolk, nog niet gevonden.

Ariane Verdoorn zegt dat niet het feit dat het contract per 1 november zal worden beëindigt zo pijnlijk is, maar dat zij dit uit de media moest vernemen. “Is er na alle contacten die er met wethouders zijn geweest, na de motie en de aandacht vanuit de gemeenteraad dan niemand die eraan gedacht heeft ons ervan op de hoogte te stellen dat we ons pand kwijt raken?”

“Er is nog geen enkel zicht op een vervangende locatie”, reageert Lydia Verkade. “Over vijf maanden moet de Kledingbank de Talmaweg verlaten. En dan? Wat blijft er dan over van de volgende uitspraken die in de gemeenteraad zijn gedaan over de noodzaak van een Kledingbank: ‘Voorkomen moet worden dat de activiteiten van de Kledingbank niet meer kunnen worden uitgevoerd. Een mogelijke stopzetting van activiteiten zal ernstige gevolgen hebben voor kwetsbare inwoners van Barendrecht’?”

Commissie

Op dinsdag 16 mei staat de huisvesting van Kledingbank Uniek en Voedselbank Barendrecht op de agenda van de raadscommissie Ruimte en Samenleving. Dit op verzoek van de fracties van PvdA, GL en SGP/CU.
Wethouder Margo Stolk heeft een brief naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin schrijft ze over de pogingen die de gemeente doet voor de twee instellingen een nieuwe plek te vinden. Dat is nog niet gelukt. Voor de Voedselbank heeft de gemeente een bedrijfsmakelaar ingeschakeld. “Wij spannen ons in om binnen afzienbare tijd duidelijk te hebben wat de kosten zullen zijn van huisvesting elders voor beide partijen. Wij verwachten echter van beide partijen zelf ook initiatieven om te zoeken naar een oplossing en middelen om adequate huisvesting te kunnen bekostigen”, aldus de wethouder.

Advertenties uit de krant