Afbeelding
Foto:

Gemeente trekt de portemonnee voor zwembad

Algemeen

BARENDRECHT – De gemeente stelt de komende jaren meer geld beschikbaar om het Inge de Bruijn zwembad open te houden. Later wordt nog een keuze gemaakt voor een extra publiekstrekker bij het bad.

Het college legde maandag aan de raadscommissie Algemene Zaken en Financiën het plan voor om het noodlijdende zwembad vanaf dit jaar jaarlijks 350.000 euro extra te geven om de exploitatie sluitend te krijgen. Voor groot onderhoud komt tot en met 2027 in totaal 1.325.000 euro beschikbaar.

Het zwembad is volledig eigendom van de gemeente Barendrecht. Het gaat al een paar jaar niet goed met het zwembad. Dat heeft onder meer te maken met corona en met concurrentie van andere baden. Door steun van de landelijke overheid en door het putten uit de eigen reserves is het bad niet eerder in de financiële problemen geraakt.

Wethouder Lennart van der Linden hield de raadscommissie voor dat er een ‘heldere keuze’ gemaakt moet worden. “Wij vinden dit een belangrijke voorziening, zoals een bibliotheek. Daar moet gewoon geld bij.”

Alle partijen vinden het ‘fors veel geld’, zoals Mariannen Tijssen – Humme (D66) het uitdrukte. Maar veel keus is er niet. Tijssen vindt wel dat het Barendrechtse bad zich met zijn toegangsprijzen uit de markt prijst. Op 27 juni wordt het voorstel als hamerstuk door de gemeenteraad behandeld.

Buitenbad

Nu het voortbestaan van het zwembad de komende jaren is veiliggesteld, moet er gekeken worden naar verbeteringen in de verdere toekomst. EVB, PvdA en VVD spraken al over een buitenbad.

Joris Modderman (EVB) hoopt op meer zwemwater voor ZPB. Die vereniging moet nu in Rotterdam trainingsuren huren in een zwembad. Een buitenzwembad voor 12 miljoen vindt EVB te duur. Maar Modderman hoopt dat er een beperkte versie mogelijk is voor 5 tot 6 miljoen.

Tina Jakoeb (PvdA) en Cees Schaap (VVD) denken dat er voldoende belangstelling is voor een buitenbad. Schaap denkt dat het geld dat de gemeente daarvoor extra op tafel moet leggen, vergelijkbaar is met het tekort dat ontstaat als er geen buitenbad wordt aangelegd.

Een eventueel buitenbad lijkt geen oplossing te zijn voor het gebrek aan trainingswater voor ZPB. Het buitenbad is vooral te gebruiken van mei tot en met september. Dat is uitgerekend de periode dat ZPB niet traint.

Wethouder Lennart van der Linden kondigde aan met een voorstel te komen voor een buitenbad. Dan kan de gemeenteraad bij de meerjarenbegroting in november afwegen of daar voldoende geld voor is.

Advertenties uit de krant