De oppositie overlegt over alternatieve voorstellen.
De oppositie overlegt over alternatieve voorstellen.

Provincie dwingt Barendrecht tot extra bezuiniging

Algemeen

BARENDRECHT – De provincie Zuid-Holland is niet tevreden over de begroting van de gemeente Barendrecht. Het college komt daarom volgende week bij de behandeling van de begroting door de gemeenteraad, met een lijst extra bezuinigingen.

Het college heeft een begroting voor het jaar 2024 en een meerjarenbegroting voor de periode 2024 – 2027 opgesteld. Daarbij is er voor 2024 geen sluitende begroting. Dat mag alleen, als in het laatste jaar van de periode (2027) uitgaven en inkomsten weer in evenwicht zijn.

Het college verwacht dat er in 2027 geen begrotingstekort is, omdat het Rijk de uitkering aan de gemeenten zal verhogen. Ook schat het college in dat de kosten maar beperkt zullen stijgen.

Gedeputeerde (provinciebestuurder) Zevenbergen oordeelt dat de kosten meer zullen stijgen dan het college verwacht. En dat het Rijk de gemeenten te hulp komt, is volgens Zevenbergen helemaal nog niet zeker. Er ontstaat in Barendrecht volgens de gedeputeerde in 2027 een tekort van 6 miljoen euro. Als Barendrecht dat niet oplost, wordt de gemeente per 1 januari 2024 onder verscherpt toezicht gesteld. Barendrecht kan dan geen financiële verplichtingen meer aangaan, zonder toestemming van de provincie.

Het college is het niet eens met de gedeputeerde, maar is toch genoodzaakt om op hele korte termijn met bezuinigingen te komen die het tekort in het jaar 2027 moeten oplossen. De begroting wordt volgende week door de gemeenteraad behandeld. Dan moeten ook de extra bezuinigingen worden goedgekeurd.

Maandag kwam de raadscommissie Financiën in een extra vergadering bijeen om te praten over deze zaak. Wethouder Lennart van der Linden (financiën, EVB) kon daar vertellen dat de gedeputeerde tevreden is met het pakket bezuinigingen dat het college met spoed heeft opgesteld. Er wordt zelfs iets meer voorgesteld dan strikt noodzakelijk is. De gemeenteraad kan dus eventueel wat posten schrappen. De gedeputeerde heeft mondeling meegedeeld dat de gemeente met deze besparingen niet onder verscherpt toezicht wordt geplaatst. Een brief met die toezegging wordt later deze week verwacht.

Bezuinigingen

Het college stelt voor om het OZB-tarief voor de niet-woningen in vier jaar te laten stijgen naar het niveau van de omliggende gemeenten. Eigenlijk zou deze extra opbrengst gebruikt worden om het OZB-tarief voor woningen te verlagen. Dat gaat nu niet door. Er komt zelfs een extra stijging van de OZB voor woningen.

De afvalstoffenheffing wordt geleidelijk verhoogd, zodat deze in 2027 kostendekkend is. De OZB en de afvalstoffenheffing stijgen bovendien mee met de inflatie. Meer tarieven van de gemeente, zoals de lijkbezorging, moeten kostendekkend worden.
Er wordt met ingang van 2027 vijf procent bezuinigd op de personeelskosten. Het onderhoud van wegen en groen komt op een lager niveau te staan.

Wethouder Van der Linden hoopt dat de situatie in 2027 toch zo wordt als het college heeft ingeschat. “Dan zou een deel van dit herstelplan niet nodig zijn.”

Reacties

Miranda Mes (EVB) vertelde dat haar fractie ‘onaangenaam verrast’ is door de bezuinigingen die de gedeputeerde eist. “We voelen ons voor het blok gezet.” Een aantal maatregelen begrijpt EVB. Wel wil de fractie meer uitleg bij de gestegen kosten van de lijkbezorging. De verhoging van de OZB voor woningen wil ze als eerste schrappen als daar ruimte voor is in de begroting. Mes wilde van de wethouder weten of de uitbreiding van het zwembad nog haalbaar is.

De oppositie had geen goed woord over voor de situatie die nu is ontstaan. Leendert Mijnders (SGP – CU) was ‘niet bepaald bij’. Arno Schippers zei ‘niet verrast te zijn’. Volgens Mijnders had de wethouder de afkeuring door de gedeputeerde kunnen verwachten, omdat de provincie vorig jaar al kritisch reageerde op de begroting van Barendrecht. Het stoort hem dat de bezuinigingen zijn gericht op 2027, als een volgend college aan de macht is. “We schuiven het gewoon lekker over onze verantwoordelijkheid heen.” Ook Ed Mol (PvdA, ‘paniekvoetbal’), Marianne Tijssen – Humme (D66), Cees schaap (VVD) en Arie Kooijman (GL) kunnen zich niet vinden in de bezuinigingen.

De oppositie komt in de gemeenteraad met alternatieve bezuinigingen. SGP/CU en CDA willen af van het gratis openbaar vervoer door ouderen. Dat bespaart 300.000 euro per jaar. Ook twijfelen ze of de uitbreiding van het zwembad haalbaar is.

Wethouder Van der Linden benadrukte dat het college op zo’n korte termijn met opzet niet met bezuinigingen voor 2024 gekomen is. “Omdat we niet aan paniekvoetbal willen doen.” Bovendien kan de raad nog enkele bezuinigingen schrappen, zonder dat er een probleem ontstaat.

De uitbreiding van het zwembad kost volgens de wethouder vanaf 2025 200.000 euro per jaar. Daar kan ruimte voor worden gevonden in de begroting. Voordat het 2027 is, komen er nog een aantal begrotingen en een gemeenteraadsverkiezing aan. “We gaan ons stinkende best doen om dit herstelplan niet te hoeven uitvoeren”, aldus Van der Linden.

Op 7 november zijn deze bezuinigingen onderdeel van de begrotingsbehandeling door de gemeenteraad.

Advertenties uit de krant