Tina Jakoeb en Arie Kooijman met twee van de gezamenlijke posters.
Tina Jakoeb en Arie Kooijman met twee van de gezamenlijke posters.

GroenLinks en PvdA voeren voor het eerst samen campagne

Algemeen

BARENDRECHT – Nee, van een fusie tussen de Partij van de Arbeid en GroenLinks is in Barendrecht nog geen sprake. Maar de twee partijen voeren momenteel samen een verkiezingscampagne. Dat smaakt naar meer, blijkt uit een gesprek met de twee gemeenteraadsleden.

“De twee partijen hebben besloten om de Tweede Kamerverkiezingen met één lijst in te gaan. Het zou toch van de gekken zijn als we in Barendrecht los van elkaar campagne zouden voeren. Dat geeft geen goed beeld”, zegt Arie Kooijman (GroenLinks). Hij was het snel met Tina Jakoeb (PvdA) eens dat er samen campagne gevoerd moet worden.

De leden van de partijafdelingen in Barendrecht vonden het ook een goed idee. Op een gezamenlijke vergadering zijn de taken verdeeld.
In de campagne komen de beide partijkleuren rood en groen terug op de posters, sociale media en andere uitingen.
We gaan de komende weken naar de mensen toe. Maar we gaan niet met een kraam op de Middenbaan staan. Daar zie je op de zaterdag voor de verkiezingen meer folderende mensen van partijen dan winkelend publiek”, zegt Arie Kooijman.

Agenda

Afgelopen zaterdag stonden PvdA en GroenLinks in de Zuidpolder om met mensen te praten over natuur en klimaat. Helaas trok dat door het barre weer maar weinig belangstellenden.

Op zaterdag 11 november staan de twee partijen op het Middeldijkerplein, om te praten over mobiliteit en het openbaar vervoer. Er wordt dan ook gefietst naar het NS-station.
Op zaterdag 18 november staan PvdA en GroenLinks op het Binnenhof, bij het gemeentehuis. Dan is het onderwerp: wonen. Er is dan een wandeling naar plekken waar gebouwd is of gebouwd kan worden.
Op de dag van de verkiezingen worden er folders uitgedeeld bij het station en bij de tramhalte op het Middeldijkerplein.
Leden van beide partijen bezorgen ook de folder in een zo groot mogelijk deel van Barendrecht. “Als ik zelf een wandeling maak, neem ik altijd een tasje folders mee”, zegt Tina Jakoeb.

Rode rozen

Moet de kiezer tijdens de campagne een cadeautje krijgen? Daar dachten de partijen anders over. “Moet je de mensen met rotzooi opzadelen?”, reageert Arie Kooijman. De partij van Tina Jakoeb is gewend om rode rozen uit te delen. Maar dat is naar de smaak van GroenLinks vervuilend. Er is een compromis gevonden, vertelt Tina Jakoeb. Er worden nu rood-groene appels uitgedeeld. Of rode en groene appels.

Toekomst

PvdA en GroenLinks hebben in de gemeenteraad eigen fracties. Dat blijft voorlopig zo. Arie Kooijman; “We hebben al veel overleg. Landelijk is de samenwerking rustig opgepakt en gaat het goed. Er is geen verplichting om lokaal samen te gaan. Ons voornemen is om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 met een gezamenlijke lijst te komen, zoals SGP en ChristenUnie dat doen. We komen dan met één programma. We hebben twee jaar de tijd om dat voor te bereiden. We nemen er de tijd voor, want het ligt soms heel gevoelig.” Eind 2025 moet de gezamenlijke kandidatenlijst er liggen.
“We zouden graag voor elkaar het woord voeren in de gemeenteraad”, vertelt Tina Jakoeb. “Maar daar is over geklaagd in de gemeenteraad. We moeten het er eens met de griffie over hebben.” Volgens Jakoeb is het ‘hokjesdenken’ dat ze niet namens elkaar het woord mogen voeren.

PvdA en GroenLinks zijn het zeker niet over alles eens. “Er zijn accentverschillen”, erkent Arie Kooijman. “Zo zijn wij zeker geen tegenstander van betaald parkeren.” “Wat ons betreft, liever niet”, reageert Tina Jakoeb. Dat is een mooi onderwerp om op 11 november te bespreken op het Middeldijkerplein.

Advertenties uit de krant