Tina Jakoeb (links) en Cees Schaap (rechts) bij het bestuur van de Stichting Buurtpreventie Barendrecht.
Tina Jakoeb (links) en Cees Schaap (rechts) bij het bestuur van de Stichting Buurtpreventie Barendrecht. Foto:

College hoopt vrijwilligers van buurtpreventie te behouden

Algemeen

BARENDRECHT – Burgemeester en wethouders werden op 16 november verrast door het besluit va de Stichting Buurtpreventie Barendrecht om te stoppen. Dat schrijft burgemeester Schneider in antwoord op vragen van EVB, PvdA en VVD. Het college hoopt de vrijwilligers van buurtpreventie te kunnen behouden.

“In het meerjarenprogramma 2023-2026 is de ambitie uitgesproken om buurtpreventie verder te stimuleren. Op 30 januari 2023 heeft een werkbezoek plaatsgevonden aan Buurtpreventie Nissewaard, een gemeente waar buurtpreventie zeer effectief is. Hier is onder andere gekeken naar de werkwijze en visie van Buurtpreventie Nissewaard. Die bleek compleet anders dan in Barendrecht. Dat gaf inzicht en stof tot nadenken”, schrijft de burgemeester.

Met het bestuur van Buurtpreventie werd afgesproken dat de gemeente een visie zou opstellen voor de verdere ontwikkeling van buurtpreventie. Op 30 oktober werd de visie vertrouwelijk verstuurd aan de stichting.

“In deze visie staan een aantal scenario’s, overdenkingen en voorbeelden over de richting die we met buurtpreventie op kunnen gaan, waaronder een coördinerende en faciliterende rol van de gemeente, om vrijwilligers te ontzorgen. Er is nog geen keuze gemaakt over de richting. Daarvoor was eerst verdere bespreking nodig.” Tot die bespreking is het nooit gekomen. De visie is evenmin in het college besproken.

Volgens de burgemeester is het de bedoeling van het college om ‘buurtpreventie te laten groeien tot een mooie, stabiele en grote club die Barendrecht helpt om schoon, heel en veiliger te maken’. Het college wil dit graag met de vrijwilligers van buurtpreventie bespreken. “Wij gaan er ons best voor doen om de vrijwilligers die er nu zijn, en die we zeer dankbaar zijn, te behouden voor het samen veiliger maken en veilig houden van Barendrecht.”

De brief van de burgemeester geeft ook wat inzicht in de kosten van buurtpreventie. In 2022 betaalde de gemeente iets meer dan 10.000 euro. Dat betrof alle kosten van Buurtpreventie Barendrecht. Sinds dit jaar ontvangt de stichting een subsidie van 11.000 euro.

Dank

De gemeenteraadsleden Tina Jakoeb (PvdA) en Cees Schaap (VVD) hebben hun dank uitgesproken aan de vrijwilligers van de stichting. “De stichting mag dan wel stoppen, de inzet van haar vrijwilligers heeft een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de veiligheid en leefbaarheid in de Barendrechtse wijken”, stellen de raadsleden.

“De inzet van Stichting Buurtpreventie Barendrecht vormde een mooi voorbeeld van burgerinitiatief en participatie, waarbij lokale bewoners actief bijdroegen aan de veiligheid en leefbaarheid van hun wijken. De Stichting heeft zich jarenlang ingezet voor het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid in de lokale wijken. De vrijwilligers vervulden een essentiële rol in het alert blijven op onveilige of verdachte situaties”, aldus Jakoeb en Schaap.

Advertenties uit de krant