Een impressie van het eerste deel van de Stationstuinen.
Een impressie van het eerste deel van de Stationstuinen.

Groen licht voor start bouw De Stationstuinen

Algemeen

BARENDRECHT – De bouw van de eerste 815 woningen, waaronder de 550 woningen uit de eerste fase, in de nieuwe wijk De Stationstuinen is in zicht. Op dinsdag 19 december ging de gemeenteraad akkoord met onder andere het bestemmingsplan.

Van deze 815 woningen zijn 30 procent sociale huurwoningen en 30 procent middeldure huur- en koopwoningen. De overige 40 procent van de woningen worden dure koopwoningen.

De toestemming voor de Stationstuinen en Fruitpacking District kwam er niet zonder kritische opmerkingen vanuit de gemeenteraad.

Alleen Arjan Stolk (SGP/CU) stemde tegen beide voorstellen. “Stedelijk bouwen in het dorpse Barendrecht. Dat is niet iets was SGP/CU graag ziet.”

Betaald parkeren

Door het betaald parkeren verwacht Stolk overlast in omliggend wijken. Ook wil hij (net als Tina Jakoeb, PvdA) weten wie in de beginperiode de verliezen van de parkeergarages gaat financieren. “Autovrij wonen is wensdenken. Veel mensen kunnen niet zonder auto”, stelde Stolk. Hij riep het college ook op om zuinig te zijn op de ondernemers die door de woningbouw in de knel komen.

“Zonder betaald parkeren geen betaalbare woningen in de Stationstuinen”, stelde wethouder Lennart van der Linden. Hij beloofde dat met blauwe zones en handhaving overlast in de buurt wordt tegengegaan.

De manier waarop de parkeergarages worden geëxploiteerd, wordt nog uitgewerkt. Daarvoor kunnen eventueel bedrijven worden ingezet. Volgens de wethouder is de subsidie die het Rijk verstrekt, onder meer bedoeld om dit soort kosten op te vangen.

Verkeer

Kevin van Bommel (EVB) wil dat wethouder Vermaat zo snel mogelijk met een totaalplan komt voor de afwikkeling van het verkeer in de Stationstuinen en de aangrenzende bedrijventerreinen. Ook andere partijen hebben daar zorgen over.

Wethouder Dirk Vermaat beloofde in het tweede kwartaal van 2024 met een plan te komen.

Betaalbaar

Wethouder Van der Linden beloofde dat de gemeente er streng op toeziet dat woningen in de ‘betaalbare’ segmenten niet toch duurder worden gemaakt. De gemeente momenteel treedt op tegen een ontwikkelaar die elders in Barendrecht bewoners verplicht om bovenop de (betaalbare) prijs van de woning, nog eens de verwarming bij hem te leasen. Van der Linden is boos. “Wat is de volgende? Straks moet je verplicht de voordeur leasen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”
Met woningcorporaties is de gemeente het nog niet eens over een verbod om sociale huurwoningen te verkopen. De gemeente wil een verbod van minimaal 30 jaar. De corporaties vinden 20 voldoende. Wethouder Vermaat zou een verbod van 50 jaar redelijk vinden. “Want we bouwen nu woningen die misschien wel 80 jaar kunnen staan.”

Eerste paal


 
“Ik ben zeer enthousiast dat deze eerste mijlpaal vaststaat. Nu onder andere het bestemmingsplan is vastgesteld, kunnen we gaan kijken naar de vervolgstappen. De eerste paal van deze nieuwe woningen moet in december 2024 in de grond worden geslagen. De bouw van meer woningen in Barendrecht kan mij niet snel genoeg gaan, maar dit is alvast een mooi vooruitzicht voor de inwoners en toekomstige inwoners van Barendrecht.”, aldus wethouder Lennart van der Linden.

Subsidie
“Meer woningen voor verschillende doelgroepen, waar het kan ook met voorrang voor Barendrechters, daar gaan we voor als gemeente. Dat is ook waarom we als gemeente investeren in de ontwikkeling van De Stationstuinen. We benutten al zoveel mogelijk kansen in bestaande wijken, maar de bouw van duizenden woningen gaat de komende jaren nog meer het verschil maken”, voegt de wethouder verder toe. 

Voor de ontwikkeling van De Stationstuinen ontvangt de gemeente Barendrecht een subsidie van 20,5 miljoen euro van de Rijksoverheid. Een van de eisen daarvoor is dat minimaal 50 procent betaalbare woningen moeten worden gerealiseerd in deze wijk. Dit zijn minimaal 1750 woningen. Deze subsidie wordt ingezet voor de infrastructuur, het verbeteren van de veiligheid en het vergroten van de capaciteit van een aantal kruispunten. Naast deze subsidie investeren gemeente Barendrecht, de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard en de Meteropoolregio Rotterdam – Den Haag ook in de infrastructuur. Hiermee komt de investering op totaal 31,8 miljoen euro . Dit moet zorgen voor een goede bereikbaarheid van en naar De Stationstuinen. 

Als de provincie verder geen bezwaren heeft, wordt het vastgestelde bestemmingsplan vanaf half januari ter inzage gelegd, zodat vanaf dan en binnen 6 weken een beroep tegen het plan aangetekend kan worden bij de Raad van State. Binnen 6 maanden doet de Raad van State uitspraak.

www.stationstuinenbarendrecht.nl

Advertenties uit de krant