Tina Jakoeb, gemeenteraadslid voor de PvdA.
Tina Jakoeb, gemeenteraadslid voor de PvdA.

Raadsleden met elkaar in gesprek over financieel ravijn

Algemeen

BARENDRECHT - Er dreigt vanaf 2026 een financieel tekort van drie miljard euro voor gemeenten. Om in actie te komen, heeft het actiecomité Raden in Verzet het manifest ‘Zonder geld geen gemeenten’ opgesteld. Gemeenteraadslid Tina Jakoeb (PvdA) is een van de initiatiefnemers.

Wethouder Lennart van der Linden heeft in december aangegeven dat het college van Barendrecht op dezelfde lijn zit als het manifest. “Het is heel goed als de Raden via zo een manifest ook druk opvoeren bij het Rijk want hoe luider de boodschap in Den Haag klinkt, hoe beter!”

Op 27 januari organiseren het actiecomité Raden in Verzet en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, een bijeenkomst voor alle raadsleden in Nederland. Tijdens de bijeenkomst laat de VNG weten wat de laatste stand van zaken is van de gesprekken tussen het Rijk en de VNG. Daarnaast zullen raadsleden met elkaar het gesprek aangaan over wat de gemeenteraad kan doen om het vanaf 2026 dreigende financiële ravijn af te wenden. Tot slot wil het actiecomité proberen een aantal concrete resultaten te boeken, zoals een voorbeeldmotie voor alle raden in het land om de boodschap van het manifest te versterken.

Het actiecomité zal het manifest eind januari aanbieden aan de informateur en de onderhandelende partijen in Den Haag. Sicco Louw, voorzitter van het actiecomité: “Als gemeenteraads- of commissielid zijn we niet actief geworden om onze eigen gemeente kapot te bezuinigen. Dat is al jaren het motto van het actiecomité Raden in Verzet. We willen graag aan de onderhandelende partijen in Den Haag laten zien, dat we ons als collectief van raadsleden grote zorgen maken. Daarom hebben we een manifest opgesteld, gericht aan de informateur en de onderhandelende partijen in de Tweede Kamer. Het manifest roept op dat de gemeenten structureel over voldoende middelen beschíkken via het gemeentefonds, door bijvoorbeeld afschaffing van de opschalingskorting, het voortzetten van de bestaande financieringssystematiek en indexering van de fondsen passend bij de werkelijke (nog steeds stijgende) kosten op de wettelijke (zorg)taken.”

Het manifest is vlak voor het kerstreces verspreid onder alle raadsleden en griffies in het land. Inmiddels hebben meer dan 600 raadsleden het manifest ondertekend.

Advertenties uit de krant