Afbeelding

Restauratie van interieur Dorpskerk afgerond

Algemeen

BARENDRECHT – De afgelopen maanden is het historische houtwerk van de Dorpskerk gerestaureerd. Daarbij ging het vooral om de preekstoel uit de zeventiende eeuw, de boerenbank en het in 1914 geschonken Tiengebodenbord.  Zaterdagmorgen werd het project opgeleverd.

De meeste aandacht ging tijdens de feestelijke bijeenkomst in de kerk uit naar het Tiengebodenbord. Dit werd in 1914 aan de kerk aangeboden door schilder Westra en zijn vrouw, ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk. Hun nazaten waren uitgenodigd om bij de onthulling van het gerestaureerde bord aanwezig te zijn. Het hele middenblok van de kerk was dan ook gevuld met de familie Westra.

De tekst van het bord werd letter voor letter gerestaureerd door Kim Appelo van atelier De Rietflint. "Op het eerste gezicht viel de toestand van het bord wel mee. Maar er bleken toch heel wat beschadigingen aan te zitten. Zo zat er een flinke scheur in, die zwart was bijgeschilderd. Daarom was hij nooit eerder opgevallen." Alle letteers zijn nu schoongemaakt en waar nodig hersteld met bladgoud.

Kerkrentmeester Simon Hoek heeft de afgelopen maanden onderzocht wat er waar is van het verhaal dat er al eens eerder een Tiengebodenbord is geweest in Barendrecht. In het archief van de Gereformeerde Kerk ontdekte hij dat de zelfde schilder Westra (toen Gereformeerd) in 1890 met twee anderen een dergelijk bord schonk aan de Singelkerk. Dat was de toen nieuwe Gereformeerde kerk. Na een ruzie stapte Westra in 1894 over naar de Hervormde Dorpskerk.

Toen de Singelkerk in 1925 werd verkocht aan een garagebedrijf, bleef het Tiengebodenbord daar achter. Hoek heeft drie getuigen gevonden die hebben gezien dat het bord er nog was, toen de garage in 1962 sloot. Destijds wilde niemand het bord hebben, zodat het bij de sloop van het gebouw verloren is gegaan.

Het gerestaureerde Tiengebodenbord werd onthuld door burgemeester Jan van Belzen, ambachtsheer Jan Geurt Gaarlandt en de oudste en jongste nakomeling van het echtpaar Westra. Na afloop van de bijeenkomst was er in De Ontmoeting een reünie van de familie Westra.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant