Afbeelding

Tsjechen op bezoek bij de Laaglanders

Algemeen

BARENDRECHT - Een groep van dertien inwoners van Louny, Tsjechische stedenband partner van Barendrecht, is  van 26 tot 30 oktober te gast in Barendrecht. Het thema voor de activiteiten van het bezoek is 'water'. In het voorjaar was dit ook het thema bij het bezoek van een groep Barendrechters aan Louny.

Bij eerdere contacten bleek dat Tsjechen gefascineerd zijn door de rol van water in Nederland.  Ze vinden het moeilijk te begrijpen dat de helft van Nederland onder de zeeniveau ligt en dat wij in dat 'laagland" wonen en leven. ,,Hoe kan het dat je lager dan het water leeft en toch niet nat wordt?" is een vaak terugkomende vraag. Om de relatie tussen Nederland en het water uit te leggen worden tijdens het bezoek tal van activiteiten georganiseerd.

Waterschap Hollandse Delta

Een belangrijke rol in het programma is weggelegd voor het Waterschap Hollandse Delta.  Na een uitleg bij het Waterschap gaat de groep op vrijdagmiddag een bustocht maken door Barendrecht en omgeving. Verschillende locaties als dijken gemalen en polders worden bezocht.

In het programma is ook een bezoek aan het laagste punt van Nederland bij Nieuwerkerk aan den IJssel, Dordrecht (waar water vriend en vijand is), de Deltawerken en het Watersnoodmuseum opgenomen.

Naast de activiteiten rond het thema is er ook aandacht voor ontmoeting en het kopen van typisch Nederlandse producten op de vrijdagse markt. De gasten slapen in gastgezinnen van de stichting Stedenband  Barendrecht –Louny.

Advertenties uit de krant