Afbeelding

Column Damien: Hollandse gezelligheid

Algemeen

In Nederland is het al eeuwen een gewoonte om gezellig met familie of vrienden spelletjes te doen en vooral rond de feestdagen. Bijvoorbeeld 'mens erger je niet' , 'kaarten' of 'keezen' zijn spellen die veel worden gespeeld. Maar ook monopoly, de sjoelbak en Party & Co is favoriet.

Ik vind het spelletjes spelen met feestdagen altijd heel gezellig. Het is eens iets anders dan altijd op je mobiel. Best raar dat ik dit zeg, maar oké. Op eerste, derde en vierde kerstdag heb ik bijna alleen maar spelletjes gedaan. Toen ik aan een paar vrienden en familieleden vroeg wat ze leuker vonden, hadden de echte spelletjes toch de voorkeur in plaats van spelletjes op een telefoon.

Toen ik in groep zeven zat heb ik een actie bedacht om de (oud)Hollandse spelletjes weer een beetje de wereld in te brengen en met het geld dat ik ophaalde, heb ik aan een goed doel voor ouderen geschonken. De actie hield in dat de kinderen een bon kochten. Met die bon kon je vijf oud Hollandse spelletje doen, zoals spijkerpoepen Iedereen genoot er van en we haalden 200 euro op. Het geld ging naar de eenzame ouderen, met dit geld konden twaalf ouderen uit eten met kerst.

Je ziet dus dat de mensen nog niet vergeten zijn dat er meer bestaat dan de mobiele wereld. En het hoeft dus niet eens feestdag te zijn om al die spelletjes te doen. Ik hoop dat u na het lezen van deze column vaker de spelletjes uit de kast haalt en eens lekker een spelletjesavond organiseert.

Advertenties uit de krant