Afbeelding

Column Florian: Bureaucratische rompslomp

Algemeen

In Nederland kunnen we het onszelf soms ook zo lekker moeilijk maken. Of juist makkelijker? Soms weet ik het gewoon niet meer. Voor elk gebeurtenisje of veranderingetje is wel een regeltje, protocolletje of een kleine procedure bedacht. En ja, dan weet ik dat ik wel heel veel verkleinwoordjes heb gebruikt. Maar dat heeft een reden… aan elk klein detail is namelijk gedacht in dat soort regelementen. Ik heb dan ook respect voor de ambtenaren of mensen die dit soort protocollen, regels en procedures uitdenken en opschrijven. Monnikengeduld en detaillistisch denkvermogen is wel geboden denk ik.

Na mijn vorige column durf ik natuurlijk zelf niet meer zoveel kritiek te uiten. Alhoewel dat als columnist toch wel lastig is hoor! Daarom zou ik toch graag een puntje van kritiek in de richting van onze regels en protocollen willen uiten. Want ik kan u wel vertellen, hoe goed ze ook bedoeld zijn, ze werken niet.

Laat ik u een voorbeeld geven om het even te visualiseren. Buitenlandse mensen die hier willen integreren gaan een integratiemolen in, waar je eng van wordt. Formulieren, gesprekken, testen, cursussen. En dat allemaal voor het goede doel; Nederlander worden. Want ja, zo maak je wel echt kennis met Nederland. Je moet namelijk wel snappen dat je echt heel veel geduld nodig hebt als je een bouwvergunning wilt aanvragen. Sowieso is het aanvragen van iets bij de gemeente of overheid een proces waar je vrij snel rimpels van in je voorhoofd krijgt. Werkelijk 'heerlijk' om in zo'n bureaucratisch land te wonen. Ik kan me wel troosten met de gedachte dat Nederland niet het enige land op de wereld is, waar je voor elke verplaatsing van een grassprietje een formulier moet invullen.

Kortom, dit soort bureaucratische processen zijn onpersoonlijk en duren ontzettend lang met als gevolg dat vaak de ambtenaren zelf niet meer weten wat ze aan het doen zijn. De motivatie om een effectieve oplossing te zoeken ontbreekt.

En ja hier komt 'ie dan; een mogelijke oplossing. Met een tikje Hollandse nuchterheid een zaak bekijken en de regels en protocollen maar voor lief nemen.

Florian

Advertenties uit de krant