Afbeelding

Column Melvin: Spijbelen voor het klimaat

Algemeen

Nadat scholieren in België de straat op gingen voor het klimaat, was het vorige week donderdag in Nederland ook tijd voor de eerste klimaatstaking. Uit het hele land verzamelden meer dan tienduizend scholieren zich in Den Haag om te strijden voor een beter klimaat en meer acties van de regering.

Zelf moest ik mijn enthousiaste maatschappijleer-docent helaas teleurstellen, ik had die dag een Duits toets die meetelt voor mijn examen. De stijging van de zeespiegel moet maar even wachten tot na mijn diploma-uitreiking. Toch vond ik het wel jammer dat ik niet mee kon doen. Het was die dag lekker weer en ik had liever een rondje door Den Haag gelopen dan te achterhalen wat een Duitser met een Oostenrijks accent mij probeert te vertellen over de economie. Onze school bood de jongeren die wilden gaan staken, ook de mogelijkheid om te gaan en verschillende kinderen uit mijn jaarlaag maakten hier dan ook gebruik van.

Daarnaast vond ik het ook goed dat deze staking plaatsvond. Nu het kabinet zo aan het treuzelen is en ze elkaar liefkozend 'klimaatdrammers' noemen moeten we laten zien dat er ook zat mensen zijn die wél om het klimaat geven. Het was dan wel weer jammer dat al die tienduizend scholieren daarna massaal naar de McDonalds gingen, maar waarschijnlijk had ik dat zelf ook gedaan. Gezond en duurzaam eten is namelijk duurder.

Ook was het wel grappig om te zien dat de minister van onderwijs het niet goed vond dat scholieren gingen spijbelen. De leerplicht gaat namelijk voor. Misschien snapt hij niet helemaal wat het woord spijbelen inhoudt, maar spijbelen gebeurt over het algemeen niet met toestemming. Al gaven veel scholen gelukkig wel toestemming aan hun leerlingen om te gaan. Zij hoeven nu tenminste niet na te blijven voor het uitspreken van hun mening.

Na deze staking lijkt het er overigens niet op dat de politiek nu actie gaat ondernemen. De scholieren die de hele staking opgezet hebben willen daarom vanaf nu elke donderdag op het Malieveld gaan staken. Ik betwijfel of het gaat helpen, maar misschien doe ik wel een keertje mee. Een beter klimaat is namelijk in het belang van ons allemaal.

Advertenties uit de krant