Afbeelding

Gewijzigde voorjaarsnota vastgesteld

Algemeen

BARENDRECHT - De eerste Tussenrapportage 2019 en de Voorjaarsnota werden dinsdag aangenomen zonder steun van oppositiepartij EVB. De coalitie complimenteerde het college met het harde werk, maar had via een amendement flink wat wijzigingen.
De beslispunten om te komen tot overschotten in de komende drie jaar en om de voorgestelde ombuigingen uit scenario 2 te effectueren, werden uit de Voorjaarsnota geschrapt. De coalitie wil pas bij de begroting keuzes maken welke ambities financieel verantwoord zijn en welke ombuigingen noodzakelijk zijn.

De voorjaarsnota moet over de hoofdlijnen gaan en kaders meegeven om tot een taakstellende bezuiniging te komen. De zes partijen willen dat er in 2020 niet verder wordt gekort op subsidiënten, dat er geen belastingverhogingen plaatsvinden en dat er geen ombuigingsposten onder de 15.000 euro worden voorgesteld. Ook mogen de ombuigingen niet tot gevolg hebben dat toekomstige reparaties nodig zijn. Daarom mag er bijvoorbeeld geen bezuiniging plaatsvinden op het onderhoud aan de buitenruimte.

De voorstellen en het amendement van de coalitie kregen geen steun van EVB. Lennart van der Linden: ,,De met veel bombarie opgeblazen ballon vol geveinsde daadkracht is in een jaar tijd leeggelopen. De gepresenteerde tussenrapportage en voorjaarsnota worden vanavond compleet verbouwd. In het afgelopen jaar is in Barendrecht helemaal niets gerealiseerd. Het is eigenlijk om te janken.''
EVB stelde in een amendement voor om in het kader van de ombuigingsopgave de scope te verbreden. Dat kan door nader onderzoek te verrichten naar de bedrijfsvoering (in overleg met de BAR-organisatie) en het duurzaamheidsbeleid in brede zin. Het amendement kreeg geen steun van de coalitiepartijen.

Advertenties uit de krant