De Barendrechtseweg is niet ingericht op meer vrachtverkeer.
De Barendrechtseweg is niet ingericht op meer vrachtverkeer.

Maatregelen op zuidelijke rondweg zorgen voor drukker verkeer in het dorp

Algemeen

BARENDRECHT - Maatregelen tegen verkeersdrukte op de zuidelijke rondweg zorgen voor meer verkeer op de Dierensteinweg, Middeldijk en de Barendrechtseweg. Dat blijkt uit onderzoeken. Het onderwerp staat op 2 april op de agenda van de raadscommissie Ruimte.

Bewoners uit de initiatiefgroep Stop Geluidsoverlast Kilweg, Leedeweg hebben sinds 2020 regelmatig aandacht gevraagd voor het uitblijven van maatregelen tegen geluidsoverlast door te hard rijden op de Kilweg, Leedeweg en Boezemweg. Naar aanleiding van de klachten zijn er verschillende pilots uitgevoerd en er zijn onderzoeken geweest.

De gemeenteraadsleden Roeland Bol (EVB) en Leendert Mijnders (SGP – CU) hebben het onderwerp op de agenda van de raadscommissie Ruimte laten plaatsen. Bij de stukken zitten verschillende rapporten en evaluaties.
Langs de zuidelijke rondweg zijn borden geplaatst die weggebruikers vragen om rustig aan te doen. Ook is het gedeelte tussen de rotonde Oude Trambaan en de Middeldweg versmald tot één baan in elke richting. Ook was in verband met werkzaamheden een deel van de rondweg enige tijd afgesloten.

Onderzoek

Onderzoeksbureau Goudappel heeft in opdracht van de gemeente het effect van de maatregelen onderzocht.

Volgens het bureau is het mogelijk om de rotonde Oude Trambaan – Kilweg te verbouwen tot een éénbaans rotonde. De wachttijd voor auto’s wordt dan iets langer. Het kost wel 610.000 euro.

Als het weggedeelte Kilweg – Leedeweg – Boezemweg in zijn geheel 50 kilometer per uur wordt gemaakt, dan zorgt dat voor een afname van het geluid. Maar Goudappel waarschuwt dat dan een deel van het verkeer een andere route gaat zoeken.
Het verkeer op de zuidelijke rondweg neemt van 25 tot 60 procent af. Goudappel voorspelt ‘toenames van verkeer op onder meer de IJsselmondseknoop, die op dit moment al zwaar belast is, Dierensteinweg-Henry Dunantlaan-Sweelincklaan (rond de 5 procent toename), 1e /2e /3e Barendrechtseweg (ca. 5 tot 15 procent toename) en flinke verkeerstoenames op wegen parallel aan de zuidelijke rondweg zoals Achterzeedijk en Middeldijk. Hierdoor treden significante geluidstoenames op langs de 3e Barendrechtseweg, Middeldijk en Achterzeedijk.’
Het bureau waarschuwt voor de verkeersveiligheid op de 1e , 2e en 3e Barendrechtseweg en de Middeldijk, waar al veel ongelukken plaats vinden door het kruisende langzaam verkeer en de menging van verkeer. “Het is niet verstandig om nog extra verkeer naar die plekken te sturen”, aldus het bureau.
Voor de verkeersveiligheid op de zuidelijke rondweg heeft deze maatregel geen voordeel, want daar gebeuren nu al nauwelijks ongevallen.
Tenslotte is gekeken naar een verbod voor het vrachtverkeer ter hoogte van de tunnel in de Boezemweg. Dit zorgt voor meer vrachtverkeer de Dierensteinweg en op de 1e, 2e en 3e Barendrechtseweg. Dat is onwenselijk, want juist de rondweg is gemaakt voor het verwerken van vrachtverkeer.
“Als de gemeente de geluidsoverlast langs de zuidelijke rondweg tegen wil gaan liggen lokale maatregelen – voor zover nog niet toegepast – meer voor de hand. Denk aan toepassing van geluidsreducerend asfalt of geluidsschermen. De voorgestelde maatregelen van afwaardering van de weg tot 50 km/u of instellen van een vrachtverbod leiden tot ongewenste effecten elders in het netwerk”, is de conclusie van bureau Goudappel.

Ook in een ambtelijk advies van de gemeente Barendrecht wordt de afsluiting voor het vrachtverkeer ontraden. “De rondweg is veiliger ingericht om vrachtverkeer te verwerken in vergelijking tot wegen zoals de Binnenlandsebaan, Barendrechtseweg en Noldijk.” In verband met de verkeersveiligheid is het gewenst om het vrachtverkeer zoveel mogelijk via de rondweg af te wikkelen. 

Commissie

De vergadering van de raadscommissie Ruimte wordt op dinsdag 2 april gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis. Aanvang 20 uur.
Naar aanleiding van de onderzoeken en het overleg in de raadscommissie neemt het college een besluit over de maatregelen.

(tekst: Arco van der Lee)

Langs de zuidelijke rondweg zijn borden geplaatst.

Advertenties uit de krant