Het Inge de Bruijn zwembad.
Het Inge de Bruijn zwembad.

Inge de Bruijn Zwembad viert 25-jarig bestaan met feestweek

Algemeen

BARENDRECHT – Het Inge de Bruijn Zwembad bestaat in april 25 jaar. Dat wordt vanaf Tweede Paasdag gevierd met een feestweek.

Manager John van den Burg en zijn team zijn druk bezig met de voorbereidingen van de viering. Op het moment we met hem spreken worden zojuist de vlaggenmasten op de parkeerplaats vervangen. En zo zijn er nog tal van voorbereidingen gaande om er een mooi jubileum van te maken voor alle bewoners van Barendrecht.

Van den Burg komt uit een bekend Barendrechts ‘zwem-geslacht’. Oom Gerard was badmeester in zwembad De Put (langs de spoorlijn bij de Gebroken Meeldijk) en vanaf 1970 in het Keerpunt.

John van den Burg behaalde zelf zijn zwemdiploma nog in zwembad De Put. In 1977 kwam hij als scholier werken in het Keerpunt. In 1999 maakte hij de verhuizing mee naar het Carnissebad van Sportfondsen Barendrecht bv. Tegenwoordig zijn alle aandelen van het bad in handen van de gemeente. Van Sportfondsen worden verschillende diensten afgenomen.
Na de grote successen van zwemkampioene Inge de Bruijn op de Olympische Spelen van 2000 is het bad omgedoopt in het Inge de Bruijn Zwembad.

Moderniseren

Na 25 jaar is elk zwembad toe aan onderhoud. “In 2018 zijn we al voor tachtig tot negentig procent voorzien van led-verlichting. Ook zijn we gasloos”, legt Van den Burg uit. Er zijn toen ook zonnepanelen op het dak gelegd. “We onderzoeken nu of er ruimte is voor het leggen van nog meer zonnepanelen.”

Dit jaar is er onder meer geld vrijgemaakt voor de vernieuwing van de kleedkamers, de garderobe, de kluisjes en de tegels. Van den Burg hoopt dat het werk aan het nieuwe buitenbad snel start. Het kan dan in 2025 in gebruik worden genomen.

Het management en het zwempersoneel van het bad valt op dat baantjes trekken sinds corona heel populair is. En bij zwemlessen was het vroeger zo dat kinderen eraan begonnen als ze 6 of 7 jaar oud waren. Nu zijn ze 4 als ze hun eerste zwemles hebben. “Dat betekent voor ons personeel ook dat ze op een andere manier moeten lesgeven.” Het schoolzwemmen verdween helaas in 2012.

Hoogtepunten

Terugkijkend op de afgelopen 25 jaar kan John van den Burg een aantal hoogtepunten noemen.
“Tijdens de jaren dat Carnisselande werd opgeleverd hebben we zó snel zó veel bezoekers getrokken. Er was verwacht dat er vooral jonge gezinnen zonder kinderen in de wijk zouden komen wonen. Maar er kwamen complete gezinnen. Het bad was elke dag vol met zwemmers. Op zondag waren er toen zeven- tot negenhonderd bezoekers. Dat zijn er tegenwoordig maximaal vijfhonderd.”
“Ik ben er trots op dat we met onze tijd meegaan en ook proberen een luisterend oor te hebben voor de behoeften van onze bezoekers en ook niet zwemgerelateerde activiteiten kunnen aanbieden zoals klaverjasavonden. Overdag zijn er dertig tot veertig mensen aan het baantjes zwemmen. Daar zitten tegenwoordig mensen bij die thuis werken. Ze doen een uurtje de laptop dicht en gaan zwemmen.”

Toekomst

De zwembadmanager ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Ik denk dat de nieuwe uitbreidings-en verbouwingsplannen een boost zullen geven aan de bezoekersaantallen. Bovendien zorgt het voor extra zwemwater voor de zwem-en waterpolo vereniging ZPB. Dat moeten ze nu elders huren.”

Feestweek

Van 1 tot en met 5 april wordt het 25-jarig bestaan gevierd. Het start op Tweede Paasdag (maandag 1 april). Wie een kluisje huurt maakt kans op een prijs.
Vrijdag 5 april is er zwemdisco.
Op zaterdag 6 april is het bad gesloten. Dan is er een uitstapje voor het personeel.
Leuke extra: er is deze week geen inschrijfgeld bij het aanmelden voor zwemles en baby- en peuterzwemmen. Dat geldt dus ook voor volwassen zwemles.
Tijdens de feestweek wordt ook levensgrote mascotte Inky gepresenteerd.
Zie voor meer bijzonderheden over de feestweek de advertentie elders in De Schakel van deze week.

Het zwembad in aanbouw.

Advertenties uit de krant