Afbeelding

Strenge regels voor windturbines bij Vaanplein ‘om erger te voorkomen’

Algemeen

BARENDRECHT – Barendrecht stelt strenge eisen aan de komst van windturbines bij het Vaanplein. “Om erger te voorkomen”, zei gemeenteraadslid Roeland Bol (EVB). De vraag is nu hoe de provincie Zuid-Holland zal reageren, die voorstander is van minder strenge regels.

De komst van de windturbines is een gevolg van een afspraak die in 2012 is gemaakt met de provincie. Bij het opstellen van de voorwaarden waar windturbines aan moeten voldoen, heeft het Barendrechtse college overlegd met de klankbordgroep. Daarin zitten bewoners uit Barendrecht en Rotterdam-Zuid die in de buurt wonen van het Vaanplein.

In de voorwaarden staat onder meer dat er plaats is voor twee windturbines met een maximale hoogte van 180 meter. Er moet een gebiedsfonds worden gevormd, waarmee de omwonenden delen in de winst van de windturbines.

EVB

Volgens Roeland Bol (EVB) zijn de inwoners de verliezers van deze zaak. “Zij krijgen straks mogelijk te maken met twee windturbines nog hoger dan de Euromast. En zijn maken zich hierover terecht zorgen.”

EVB geeft gehoor aan de oproep die de voorzitter van de klankbordgroep vorige week deed: ‘Neem nu een besluit. Bij tegenstemmen schiet u in uw eigen voet, omdat de provincie dan ingrijpt en de ontwikkelaar meer ruimte krijgt’.

“Dus voorzitter, we willen geen windturbines in Barendrecht, maar we staan voor het blok. We zullen dan ook met pijn in het hart met deze kaders moeten instemmen. Niet omdat we dit willen, maar om onze inwoners voor erger te behoeden”, aldus Bol.

Mening andere partijen

Behalve EVB stemden ook PvdA en SGP/CU in met de voorwaarden. Arjan Stolk (SGP-CU) heeft waardering voor de rol van de bewoners. Tina Jakoeb (PvdA) hoopt dat de overlast zo kan worden beperkt.

Arie Kooijman (GL) probeerde met een amendement de maximale hoogte van 180 meter van tafel te krijgen, maar dat haalde het niet. Hij is voor een oplossing met minimale overlast, zonder nu al de hoogte vast te leggen.

Johan Lengkeek (CDA) wees erop dat het plaatsen van windturbines een gevolg is van het klimaatakkoord van Parijs. Bovendien heeft 80 procent van de huishoudens groene stroom, met daarin een aandeel windenergie.

Cees Schaap (VVD) stemde tegen het voorstel, maar vindt dat het de provincie duidelijk moet zijn dat Barendrecht alles heeft gedaan om de plaatsing van windturbines mogelijk te maken. Hij relativeerde het belang van de locatie Vaanplein. Met één extra windturbine op de Maasvlakte zijn de twee bij het Vaanplein helemaal niet nodig.

Het voorstel werd aangenomen met 24 stemmen voor en 4 tegen (D66 was afwezig).

Wat nu?

De windturbines mogen worden ontwikkeld door het bedrijf Statkraft. Dat heeft een tender gewonnen die was uitgeschreven door het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde, tegen de zin van de gemeente. Statkraft heeft laten weten windturbines van 180 meter niet hoog genoeg te vinden. Gedeputeerde Berend Potjer (PvdA-GL) vond daarom dat de gemeente geen strikte eisen moest stellen aan de hoogte van de windturbines en het aantal.

De provincie zou nu de regie over kunnen nemen en hogere windturbines laten plaatsen. Roeland Bol (EVB) omschreef de gedeputeerde als ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Arie Kooijman (GL) houdt er rekening mee dat de provincie nu de regie overneemt.

Maar volgens wethouder Van der Linden ligt het niet zo eenvoudig. Hij noemt het pakket voorwaarden dat er nu ligt ‘streng en realistisch’. “We denken dat dit stand kan houden.” Als de provincie toch wil ingrijpen, dan volgt er eerst een gesprek tussen het college en het provinciebestuur. Als die het niet eens worden, wordt de zaak aan de rechter voorgelegd.

Statkraft heeft nog tot 22 december 2027 de optie om bij het Vaanplein twee windturbines te bouwen. Bol (EVB) hoopt dat ze daar alsnog vanaf zien.

Advertenties uit de krant